VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A mai sörétes puskák

A ma használatos sörétes puskák szerkezetének kialakítása lényegében már a múlt század végén befejeződött. Többségüket napjainkban gyárakban, precíziós gépekkel készítik, mérnöki tervek alapján.

Mikor állatorvoshoz vinni az ebet? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: matt   
2009. november 05. csütörtök, 10:23
Csak akkor tudjuk eldönteni, szükség van-e állalorvosi beavatkozásra, ha a betegségekre utaló általános tüneteket mi magunk is idejében fel tudjuk ismerni.
Mire kell figyelni?

Figyeljük meg, milyen a kutya által ürített bélsár hasmenés esetén pépes vagy vízszemen folyós, habos, nyálkás; színe lehet sárga, barnás vagy fekete; a hasmenéssel bélsárral bélgázok is távozhatnak. Hasmenéskor állandó ürítési kényszer jelentkezik, meglehet nem minden esetben változik a bélsárürítés gyakorisága. Még oly ártalmatlannak tűnő hasmenés esetén is forduljunk minél előbb állatorvoshoz. A bélsár színének szembetűnő megváltozása vagy véres bélsár esetén mérgezésre vagy fertőző betegségre kell gyanakodni.

csontos bélsár száraz, törmelékeny fehér színű bélsár -, végbéltágulat. daganat stb. Az állatnak fájdalmai vannak, ne várjunk, forduljunk állatorvoshoz. Az alkalmanként jelentkező hányás, betegségre utaló kísérd tünetek nélkül, önmagában ártalmatlan. Ha azonban gyakoribb, figyeljük meg alaposan, éhgyomorra jelentkezik-e, ilyenkor fehéres-sárgás színű, lehet nyálkás vagy habos. Evés után emésztetlen táplálékdarabokat öklendezik fel a kutya. A fűevést követően, állvemhesség, utazási betegség vagy köhögési rohamot követően jelentkező hányás önmagában még nem ad okot aggodalomra. Tudnunk kell azonban, hogy a garat vagy a nyelőcső gyulladása, gyomorgyulladás, gyomorhurut és a rekeszizom izgalma is kiválthat hányást.

Ha köhög a kutya, figyeljük meg, hogy a köhögés felső légutakból indul-e ki vagy mélyről jön. Mandulagyulladás, gégetájéki érzékenység, tüdőgyulladás, légutakba jutott idegen test, daganatok és tüdőtágulat (emfizéma) szintén okozhat köhögést. Jelentkezhet azonban baleset után is, rekeszizom vagy tüdőrepedés következtében, és szívbetegségek tüneteként is. Az orrfolyás lehet egy- vagy kétoldali. A szivárgó váladék lehet vízszerű, kenőcsös, gennyes vagy véres. Egyoldali az orrfolyás daganatok, befúródott toklász vagy az orr melléküregeinek gyulladása esetén. Kétoldali orrfolyás többnyire általános megbetegedések kísérő tüneteként jelentkezik.

A keserű, izgató anyagok nyalogatását, rágcsálását követően megfigyelhető nyálfolyás nem utal betegségre, a táplálék izgató hatása is okozhatja. Kezelésre szorul azonban utazási betegség, a fogak közé vagy a garat-, gégetájékon beékelődött idegen test csontszilánk fogkövesség, a szájnyálkahártya gyulladása, a nyálmirigyek duzzanata és izgalma vagy agyműködési zavaruk esetén.
Könnyfolyás lehet a szemhéjak árpa okozta izgalmának tünete, kiválthatja a szemhéjról befelé forduló szőrszál vagy a lesüllyedt alsó szemhéjra rakódó por izgató hatása, a harmadik szemhéj gyulladása vagy daganata. Szembe került idegen test, továbbá a könnyelfolyás akadályozottsága, az orr-könnyjárat eltömődése is okozhat könnyfolyást.

Általános vagy helyi fertőzések esetén a szemhéjakat kenőcsös szürke vagy gennyes váladék tapasztja össze. A fájós szemű kutya kerüli a fényt, fényhatásra összezárja szemhéját. Szaruhártya-gyulladás, szembe kerüli idegen test vagy a szembéli nyomás megnevekedése (zöld hályog) is okozhat fénykerülést. Ne habozzunk állatorvoshoz fordulni, késlekedés miatt elveszítheti látását a kutya.
Magán a szemgolyón a következő betegségre utaló tüneteket figyelhetjük meg: felületes homályok a szaruhártya betegségéi jelzik, szürke elszíneződés szürke hályog és üvegtestbéli lerakódások esetén tapasztalunk. Véres vagy szürke izzadmány sérülésre, gyulladásra utal. A szemgolyó megnagyobbodása, kitágult pupillával társulva, glaukóma, zöld hályog esetén figyelhető meg; rendellenes mértékben összeszűkült, már-már alig látható pupilla mérgezés gyanúját kelti.

A bőr színe a combok belső felületének gyér szőrzetű részén, a nyálkahártyák színe a szemhéjak kötőhártyával borított részén, valamint a fogíny és az ajkak nyálkahártyáján vizsgálható. Kiskutyáknál súlyos fokú férgesség, valamint vérveszteség, májdaganatok, fertőző máj betegségek és fehérvérűség esetén jellemző tünet a nyálkahártyák sápadtsága . A nyálkahártyák kék elszíneződése szív- és tüdőelégtelenségre, sokkra, a légzést akadályozó idegen (estre vagy daganatokra utal. A fülből, orrból, bőrből, húgycsőből vagy a bélből eredő vérzések, sérülések (baleset) következményei, de daganatok, egyes fertőző betegségek és mérgezések tünetei is lehetnek. Lázra vagy vesebántalmakra kell gyanakodni, ha a kutya hirtelen hideg helyeket keres, és ott fekszik le. A légszomj jellegzetes kísérő tünete az előre nyújtott fejjel végzett feltűnően szapora légzés. Tüdőgyulladás daganatok, a légcsőbe került idegen test, tüdőtágulat, allergiák esetén a nyálkahártyák duzzanata, golyva vagy súlyos szívbetegség(!) is okozhat légszomjat.

Fokozott szomjúságérzet a következő betegségek tünete lehet: veseelfajulás, méhgyulladás, agyvelő egyes megbetegedései. A száraz tápok etetését, sós ételek fagyasztásai követően jelentkező vagy hasmenés, hányás, esetleg bizonyos gyógyszerek adására kialakuló fokozott szomjúságérzet önmagában nem jeleni veszélyt ferde fejtartás és fejrázás jelentkeznél sérülések, a fülkagylón kialakuló vérömleny, idegen test és a külső hallójáratokban élősködő paraziták hatására, de lehet agyvelőbetegségek következménye is.
Viszketegséget okozhatnak a következő tényezők: paraziták, ekcéma, allergia és egyes anyagcsere zavarok.

Szőrhullás figyelhető meg vedléskor, ősszel és tavasszal, a fialást követően, a szoptatás ideje alatt valamint,hibás táplálás és tallium mérgezés következtében. Hormonális zavarok esetén kétoldali szimmetrikusan, gombás bőrbetegségeknél pedig szabálytalan foltokban figyelhető meg szőrhullás.
A szánkázást a végbéltájék izgalma, viszketegsége okozza, a végbélzacskók többnyire feszülésig teltek vagy elgennyesedtek. Összeragadt szőrzet vagy galand féreg ízek is okozhatnak végbéltájéki viszketegséget. Csuklás kiskutyáknál szokott előfordulni, nincs különösebb jelentősége, kinövik. A merev, kimérten óvatos járás fájdalomra utal, melyet porckorong-előesés vagy hasüregi gyulladásos folyamatok okozhatnak.

Sántaság esetén a lábtartásból következtethetünk a kóros elváltozás helyére. Az ujjak elváltozására kell gyanakodnunk, ha a kutya nem terheli a lábát és a talpát nyalogatja. Egyéb esetekben fájdalom keletkezésének helye a láb felsőbb részein, a térd, csípő vagy a válltájékon keresendő. Csípőízületi displasiára vagy gerincvelői eredetű bénulásra kell gondolnunk, ha testének hátulsó részéi felálláskor csak nehézkesen, erőlködve tudja felemelni a kutya. Idegbénulások vagy törések következtében ernyedten lóg az érintett láb. Elkopott körmöket láthatunk idősebb kutyáknál és rendellenes testtartásokkal kapcsolatban; bénulás, porckorong-előesés, meszesedések, gerincvelőt vagy környéki idegpályákat károsító baleseti behatások következtében is kialakulhat rendellenes kopás. Betegségre utal az állal természetes szagának megváltozása is.

Elgennyesedett végbélzacskó, ekcéma vagy megnyílt rákos daganatok kellemetlen szag forrásai lehetnek, jellegzetesen édeskés, álható szaggal jár pl. a rühösség. Rendellenes szájszagot okozhatnak a következő kórképek: fogkövességhez társuló szájnyálkahártya gyulladás, spánieleknél az alsó ajkak redőinek ekcémája, a garat, a gége vagy a gyomor betegségei, vesezsugorodás. Cukorbeteg kutyák lehelete jellegzetesen aceton szagú. Allergiás reakció, esetleg darázscsípés következtében gyorsan növekedő duzzanat alakulhat ki a fejen, az ajkakon vagy a füleken. Lassan növekedő duzzanatok és megvastagodások alakulnak ki a fülkagyló bevérzése vagy rühösség következtében; kezdődő golyvánál a nyakon; hasvízkór, vese- és szívelégtelenség, a méh gennykórja, lép- és májdaganatok és fehérvérűség esetén megnő a has terjedelme. Daganatok és vérömlenyek aszimmetrikus, egyoldali duzzanatokat okoznak.

A has tájékon látható kidomborodások hasfali sérv (pl. baleset következtében), lágyéksérv, köldöksérv; végbélkitágulás vagy -sérv tünetei lehetnek.
Nagy testű kutyáknál gyakori gyomorcsavarodás következtében jelentősen megnövekedhet a has térfoga; életveszélyes állapotról van szó. azonnali életmentő beavatkozásra van szükség. Agyvelői bántalmakra kell gondolnunk, ha a kutya mindig egy irányban, körbe-körbe szalad. Egyéb feltűnő külső tünetek: duzzadt tejmirigy állvemhességnél; zavaros váladék csepeg a tasakból ártalmatlan tasakhurut esetén; prosztata megnagyobbodás vagy végbél eltömődés következtében rendellenes farok tartás is megfigyelhető.
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 257 vendég böngészi