VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

Elöltöltő puskák

Az első tűzfegyverek lényegében hátul zárt, rövid csőből álltak, a lőport pedig a lőporkamrán levő lyukon át gyújtották meg égő fáklya vagy izzó drót segítségével. Az első kézi tűzfegyverek csövét rúdra erősítették, amit elsütéskor a lövő a hóna alá szorított.

Gyógyszerek beadása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: matt   
2009. szeptember 24. csütörtök, 08:43
Ha beteg a kutyánk, az otthoni gyógykezelés során, be kell tudnunk adni neki a szükséges gyógyszereket.  A tablettákat szétnyomhatjuk, porrá törhetjük, egyszerűen elrejthetőek valamilyen finom falatba - vagdalt húsba, kivételesen valamilyen puha felvágottba nyomva, gyúrva, széttört formában pedig, ha nincs a kutya számára kellemetlen ízük, bármilyen ennivalóba bele-keverhetőek; ez természetesen az eleve por alakban kapható gyógyszerfélékre is vonatkozik. Kapszulákat vagy drazsékat a nyelv tövére helyezve tudunk lenyeletni kedvencünkkel.
Egyik kezünkkel felülről fogjuk át a kutya pofáját úgy, hogy kezünkkel a felső ajkakat finoman, de határozottan az alsó és felső fogsor közé nyomjuk. Ezzel egy időben, az állkapcsi metszőfogaknál fogva, másik kezünkkel lehúzzuk az állkapcsot és kinyitjuk a száját. Az ajkak a száj nyitásakor betolódnak a fogsorok közé, és a kutya nem tudja becsukni a száját, mert saját húsába harapna, az pedig fáj. Az előzőleg olajjal vagy kevés vajjal bekent tablettát könnyedén be tudjuk tolni a nyelv tövére, a garat bejáratához, becsukjuk a kutya száját és várunk míg nyel egyet.

Tablettákat, drazsékat, kapszulákat ne adjunk éhgyomorra, mert könnyen megeshet, hogy a kutya visszahányja a beadott gyógyszert. Folyékony gyógyszereket, az esetleg kellemetlen íz elfedése érdekében hígítsunk fel egy kis húslevessel, és az oldalsó ajaklebeny elhúzásával oldalról kanalazzuk be a kutya szájába. Tartsuk felfelé a fejét, hogy amit bekanalaztunk, azt le is nyelje, ne köpje ki. Amennyiben nem hajlandó a kis beteg nyelni, nyomjuk meg enyhén a gégefőt vagy rövid ideig fogjuk be az orrát.

A végbélkúpot helyezzük a végbélbe, és ujjal vagy hőmérővel toljuk beljebb, majd szorítsuk végbélnyílásra a farkat, és rövid ideig vonjuk el valamivel a kutya figyelmét.
Beöntések előtt, hogy könnyebben be tudjuk vezetni, kenjük be olajjal a beöntő ballon csőrét.
Számos bőrbetegség jár viszketegséggel, és gyakran előfordul, hogy a felkent kenőcsöt vagy egyéb gyógyszert egyszerűen lenyalja a kutya. Megelőzhetjük ezt olyan szájkosár felhelyezésével, melyen át nem tudja kinyújtani a nyelvét.

Meglátjuk, annyira el lesz foglalva a szájkosárral, hogy el is felejti, mit akart lenyalni. Amennyiben mégsem lenne elég a szájkosár, vágjuk ki egy megfelelő nagyságú műanyag vödör alját, bújtassuk át a kutya fejét az így kapott lyukon, és rögzítsük a vödröt egy madzaggal vagy pórázzal a nyakon. A szakboltokban külön erre a célra gyártott „formatervezett", tölcsér alakú, műanyag védőgallérok is kaphatók. A gyógyszerek lenyalása ellen a kutya számára kellemetlen szagú anyagok felkenésével is védekezhetünk.
Gyorsan felszívódó spray-k használatát jobban tűrik a kutyák, mint a kenőcsöket. Mindig ügyeljünk azonban arra, hogy a permetsugár ne jusson közvetlenül a kutya arcába. Ettől általában megrémülnek, és a legközelebbi alkalmazáskor már védekezni fognak.
Módosítás dátuma: 2009. szeptember 27. vasárnap, 07:08
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 253 vendég böngészi