VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Az állatorvosi kezelés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: matt   
2009. szeptember 18. péntek, 08:39
A gyógyítás érdekében igen sok kezelési mód közül választhat az állatorvos. Az állattartók között a sebészeti beavatkozások a legismertebbek, melyek a beteg, elhalt részek eltávolításától - baleset -, a csontozat torzulását javító műtéteken át egészen a szervátültetésekig terjedhetnek. Mindehhez jönnek még a manuális, azaz kézzel végzett beavatkozások: kötözés, gipsze lés, bedörzsölés, masszírozás, mesterséges lélegeztetés és inhaláció.

A fentieken túl gyógyszerek, kémiai anyagok, vitaminok, hormonok és egyéb hatóanyagok segítségével befolyásolhatjuk a szervek működését, illetve pusztíthatjuk el a betegségért felelős kórokozókat.Tabletták, drazsék, cseppek formájában szájon át adhatunk gyógyszereket. Jóval nagyobb fejezet jut a természetgyógyász könyvekben a homeopátiának. E módszer lényege, az alapító Sámuel Hahnemann szavait idézve, a következő': hasonlót a hasonlóval kell gyógyítani. Az erős hígításban alkalmazott hatóanyagok egészséges embernél ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint amelyek a gyógyítandó betegen észlelhetőek.

Úgynevezett potenciált oldatokról van szó, melyek hígítási fokát úgy választják meg, hogy a hatóanyagok károsító hatása éppen az ellenkezőjébe csap át, és serkentőleg hat a szervezet specifikus ellenálló képességére. A gyógyhatású anyagok hígításának mértéke szerenként különböző, más hígítás használatos pl. idült és heveny betegségek esetén. A hagyományos orvoslás visszautasítja az ún. sejtterápia alkalmazását. E módszernél friss, élő, fagyasztva tartósított testi sejteket (többnyire juhokból), a citoplazma terápiánál pedig szétzúzott sejtek részeit adják a betegnek.

E módszer alkalmazói szívbetegségek esetén szívsejtek, májbetegségek esetén májsejtek adásától várnak szerv specifikus gyógyító, serkentő hatást. Daganatok esetén csakis az állatorvossal történő egyeztetést követően szabad friss-sejtes kezelést végezni, mert kifejezetten daganatos jellegű sejtburjánzások ellen nem hatásos a sejtes kezelés, célzott terápia ezért nem lehetséges.
A diagnózis felállításában nagy szerepe van a technikának is. Az automatikus vérelemző, vizeletvizsgáló berendezések, szövetminták vizsgálatára, baktériumok, gombák kitenyésztésére szolgáló eszközök, termosztátok, mikroszkópok széles körű alkalmazása nagymértékben segíti az állatorvosok munkáját. Ultraibolya lámpával megállapítható a bőrgombásság, röntgensugárzás és ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról tájékozódhatunk; endoszkóp segítségével pedig optikai úton is betekinthetünk a test belsejébe. A szív és az agy működését elektromos mérőeszközökkel (EKG, EEG) ellenőrizhetjük. Komputertomográfok segítségével az agy és a gerincvelő elváltozásai, daganatai is felismerhetők.

A technikai eszközök felsorolásakor nem feledkezhetünk meg az altatáshoz szükséges berendezésekről és az ezek működését ellenőrzőkészülékekről sem, meg kell említenünk továbbá a lágy, illetve csontos testrészek sebészetében használt műszereket, a szöveteket hővel vagy hideghatással roncsoló eszközöket is. Lézersugár, ultraibolya és infravörös fény, diatermia, mágneses mezők és ultrahang használata is nagy segítséget jelent a gyógyító szakembernek.

Napjainkban, a harmadik évezred hajnalán, már állatoknak is ültetnek be szívritmus-szabályozó készüléket, és az elpusztult ízületek műízülettel történő pótlása is lehetséges. Szövetátültetés, pl. égési sérülések miatt, szaruhártya átültetés, bizonyos szembetegségek esetén, és műszemlencsék beültetése ma már az állatgyógyászatban sem számít ritkaságnak.
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 256 vendég böngészi