VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés oktatása és tanulása

Löljáróban le kell szögezni, hogy minden egészséges emberből. válhat eredményes lövő.

Kutyával a rendelőben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: matt   
2009. szeptember 15. kedd, 17:35
Ha kutyánk viselkedése minden látható ok nélkül hirtelen megváltozik, eltér a megszokottól, ha betegségre utaló tüneteket észlelünk, nincs mit tenni, el kell menni az állatorvoshoz. Mielőtt elindulunk a rendelőbe legyünk figyelemmel a következőkre: fésüljük, keféljük át a kutya szőrét, de csak akkor, ha nem baleset miatt kényszerülünk az állatorvoshoz; mindig pórázon vigyük a kutyát állatorvoshoz; agresszív vagy nagyon félős állatokra szájkosarat is tegyünk!
A váróban ne hagyjuk, hogy kedvencünk más állatokkal játszadozzon: fertőzéseket, ne adj' isten bolhákat szedhet össze! Már otthon készüljünk fel az állatorvos kérdéseire; jegyezzük fel, hogy a kutya tüzel-e, van-e hasmenése, és ha van, milyen, írjunk fel minden tünetet amit a kutyán észleltünk, segítségére lehetünk ezzel az állatorvosnak a diagnózis felállításában.

A vizsgálat alatt beszéljünk kedvesen a kutyához, simogassuk. Ne jajongjunk, ne siránkozzunk, mert a kutya elveszti magabiztosságát és félni kezd, mert azt fogja hinni, a gazdi reakcióját látva, hogy nagy bajban van. A vizsgálóasztalnál, álljunk a kutya feje mellé, halkan, nyugodt szóval beszéljünk hozzá! Az állatorvos majd megmutatja, hogy az egyes különleges vizsgálatokhoz, hogyan kell fogni az állatot. Előre megbeszélt operációt megelőzően legalább 12 órával ne adjunk enni a kutyának; utoljára tehát az operációt megelőző napon kapjon enni.

A teli gyomor megterheli a vérkeringést, és a narkózis alatt esetleg fellépő hányás fulladást okozhat, és félrenyelés következtében felöklendezett gyomortartalom kerülhet a tüdőbe. Ügy hiszem, magától értetődő, hogy a műtétre vitt kutya tisztán és élősködőktől mentesen jelenjen meg az állatorvos előtt. Ellenőrizzük, megkapta-e kedvencünk az esedékes védőoltásokat. A műtét átmeneti leg legyengíti a kutya szervezetét, fogékonyabbá válik a fertőző betegségekkel szemben. Amennyiben a műtétet követően a klinikán marad kedvencünk, hagyjunk vele mindig egy otthoni takarót, a hazai szagok nyugtatólag hatnak. Hasonlóan kedvező hatású, ha ébredéskor saját, megszokott etetőedényét látja maga előtt a kutya. Ha az operációt követően hazavisszük, fektessük kedvenc fekvőhelyére, itt biztonságban érzi magát.

Mindazonáltal a padlón kell feküdnie, mert az ébredezés bizonytalan perceiben magasabb helyről könnyen leeshet. Kihűlés ellen takarjuk be meleg takaróval vagy helyezzünk fölé kb. 1 m-es magasságban infralámpát. Ez utóbbi esetben a fejet ne érje közvetlenül hősugárzás. Erős fény, bármiféle zaj, túlzott simogatás zavarják a narkózist követő utóalvást. Ha hosszában fekszik, kétóránként fordítsuk át a másik oldalára! A műtét napján koplaltassuk. Folyadékot is csak akkor adhatunk, ha már annyira tudatánál van, hogy tud nyelni. Nagy testű kutyáknál, amelyeket nem tudunk egyedül vinni, vegyük igénybe az erre szakosodott állattaxi-szolgáltatást.
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 249 vendég böngészi