VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes töltény leírása

Az apróvad vadászatához sörétes töltényt használunk, mivel e va gyors mozgása terített lövést tesz szükségessé. Meg kell tehát is merkednünk a sörétes tölténnyel is.

Mire kell figyelni ürítéskor? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: matt   
2009. szeptember 15. kedd, 17:24
Figyeljük meg, milyen a kutya által ürített bélsár hasmenés esetén pépes vagy vízszerűen folyós, habos, nyálkás; színe lehet sárga, barnás vagy fekete; a hasmenéses bélsárral bélgázok is távozhatnak. Hasmenéskor állandó ürítési kényszer jelentkezik, meglehet nem minden esetben változik a bélsárürítés gyakorisága. Mégoly ártalmatlannak tűnő hasmenés esetén is forduljunk minél előbb állatorvoshoz. A bélsár színének szembetűnő megváltozása vagy véres bélsár esetén mérgezésre vagy fertőző betegségre kell gyanakodni.
Bélsárrekedéskor, bár szemmel láthatóan erőlködik a kutya, még sem tud bélsarat üríteni; guggoláshoz hasonló testtartást vesz fel, fájdalmasan vonít, fejét a farkához fordítva erőlködik. Bél-sárrekedést okozhat csontos bélsár száraz, törmelékeny fehér színű bélsár -, végbéltágulat, daganat stb. Az állatnak fájdalmai vannak, ne várjunk, forduljunk állatorvoshoz. Az alkalmanként jelentkező hányás, betegségre utaló kísérő tünetek nélkül, önmagában ártalmatlan. Ha azonban gyakoribb, figyeljük meg alaposan, éhgyomorra jelentkezik-e, ilyenkor fehéres-sárgás színű, lehet vagy habos. Evés után emésztetlen táplálékdarabokat öklendezik fel a kutya. A fűevést követően, álvemhesség, utazási betegség vagy köhögési rohamot követően jelentkező hányás önmagában még nem ad okot aggodalomra. Tudnunk kell azonban, hogy a garat vagy a nyelőcső gyulladása, gyomorgyulladás, gyomorhurut és a rekeszizom izgalma is kiválthat hányást.

Ha köhög a kutya, figyeljük meg, hogy a köhögés felső légutakból indul-e ki vagy mélyről jön. Mandulagyulladás, gégetájéki érzékenység, tüdőgyulladás, légutakba jutott idegen test, daganatok és tüdőtágulat (emfizéma) szintén okozhat köhögést, jelentkezhet azonban baleset után is, rekeszizom vagy tüdőrepedés következtében, és szívbetegségek tüneteként is. Az orrfolyás lehet egy- vagy kétoldali. A szivárgó váladék lehet vízszerű, kenőcsös, gennyes vagy véres. Egyoldali az orrfolyás daganatok, befúródott toklász vagy az orr melléküregeinek gyulladása esetén. Kétoldali orrfolyás többnyire általános megbetegedések kísérő tüneteként jelentkezik. A keserű, izgató anyagok nyalogatását, rágcsálását követően megfigyelhető nyálfolyás nem utal betegségre, a táplálék izgató hatása is okozhatja. Kezelésre szorul azonban utazási betegség, a fogak közé vagy a garat-, gégetájékon beékelődött idegen test (csontszilánk), fogkövesség, a szájnyálkahártya gyulladása, a nyálmirigyek duzzanata és izgalma vagy agyműködési zavarok esetén.

Könnyfolyás lehet a szemhéjak árpa okozta izgalmának tünete, kiválthatja a szemhéjról befelé forduló szőrszál vagy a lesüllyedt alsó szemhéjra rakódó por izgató hatása, a harmadik szemhéj gyulladása vagy daganata. Szembe került idegen test, továbbá a könnyelfolyás akadályozottsága, az orr-könnyjárat eltömődése is okozhat könnyfolyást.
Általános vagy helyi fertőzések esetén a szemhéjakat kenőcsös szürke vagy gennyes váladék tapasztja össze. A fájós szemű kutya kerüli a fényt, fényhatásra összezárja szemhéját. Szaruhártya-gyulladás, szembe került idegen test vagy a szembél i nyomás megnövekedése (zöld hályog) is okozhat fénykerülést. Ne habozzunk állatorvoshoz fordulni, késlekedés miatt elveszítheti látását a kutya.

Magán a szemgolyón a következő betegségre utaló tüneteket figyelhetjük meg: felületes homályok a szaruhártya betegségét jelzik, szürke elszíneződést szürke hályog és üvegtestbéli lerakódások esetén tapasztalunk. Véres vagy szürke izzadmány sérülésre, gyulladásra utal. A szemgolyó megnagyobbodása, kitágult pupillával társulva, glaukóma, zöld hályog esetén figyelhető meg; rendellenes mértékben összeszűkült, már-már alig látható pupilla mérgezés gyanúját kelti. A bőr színe a combok belső felületének gyér szőrzetű részén, a nyálkahártyák színe a szemhéjak kötőhártyával bontott részén, valamint a fogíny és az ajkak nyálkahártyáján vizsgálható. Kiskutyáknál súlyos fokú férgesség, valamint vérveszteség, májdaganatok, fertőző májbetegségek és fehérvérűség esetén jellemző tünet a nyálkahártyák sápadtsága .

A nyálkahártyák kék elszíneződése szív- és tüdőelégtelenségre, sokkra, a légzést akadályozó idegen testre vagy daganatokra utal. A fülből, orrból, bőrből, húgycsőből vagy a bélből eredő vérzések, sérülések (baleset következményei, de daganatok, egyes fertőző betegségek és mérgezések tünetei is lehelnek. Lázra vagy vesebántalmakra kell gyanakodni, ha a kutya hirtelen hideg helyeket keres, és ott fekszik le. A légszomj jellegzetes kísérő tünete az előre nyújtott fejjel végzett feltűnően szapora légzés. Tüdőgyulladás, daganatok, a légcsőbe (trachea) került idegen test, tüdőtágulat, allergiák esetén a nyálkahártyák duzzanata, golyva vagy súlyos szívbetegsége) is okozhat légszomjat.
Fokozott szomjúságérzet a következő betegségek tünete lehet: veseelfajulás, méhgyulladás, az agyvelő egyes megbetegedései. A szára/ lápok etetését, sós ételek fogyasztásai követően jelentkező vagy hasmenés, hányás, esetleg bizonyos gyógyszerek adására(l) kialakuló fokozott szomjúságérzet önmagában nem jeleni veszélyt. Ferde fejtartás és fejrázás jelentkezhet sérülések, a fülkagylón kialakuló vérömleny, idegen test és a külső hallójáratban élősködő paraziták hatására, de lehet agyvelőbetegségek(l) következménye is.

Viszketegséget okozhatnak a következő tényezők: paraziták, ekcéma, allergia és egyes anyagcserezavarok. Szőrhullás figyelhető meg vedléskor, ősszel és tavasszal, a fialást követően, a szoptatás ideje alatt, valamint, hibás táplálás és tallium mérgezés következtében. Hormonális zavarok esetén kétoldalt szimmetrikusan, gombás bőrbetegségeknél pedig szabálytalan foltokban figyelhető meg szőrhullás.
A szánkázást a végbéltájék izgalma, viszketegsége okozza, a végbélzacskók többnyire feszülésig teltek vagy elgennyesedtek. Összeragadt szőrzet vagy galandféreg ízek is okozhatnak végbéltájéki viszketegséget. Csuklás kiskutyáknál szokott előfordulni, nincs különösebb jelentősége, kinövik.
A merev, kimérten óvatos járás fájdalomra utal, melyet porckorong-előesés vagy hasüregi gyulladásos folyamatok okozhatnak.

Sántaság esetén a lábtartásból következtethetünk a kóros elváltozás helyére. Az ujjak elváltozására kell gyanakodnunk, ha a kutya nem terheli a lábát és a talpát nyalogatja. Egyéb esetekben fájdalom keletkezésének helye a láb felsőbb részein, a térd, csípő vagy a válltájékon keresendő. Csípőízületi displasiára vagy gerincvelői eredetű bénulásra kell gondolnunk, ha testének hátulsó részét felálláskor csak nehézkesen, erőlködve tudja felemelni a kutya. Idegbénulások vagy törések következtében ernyedten lóg az érintett láb. Elkopott körmöket láthatunk idősebb kutyáknál és rendellenes testtartásokkal kapcsolatban; bénulás, porckorong-előesés, meszesedések, gerincvelőt vagy környéki idegpályákat károsító baleseti behatások következtében is kialakulhat rendellenes kopás. Betegségre utal az állat természetes szagának megváltozása is. Elgennyesedett végbélzacskó, ekcéma vagy megnyílt rákos daganatok kellemetlen szag forrásai lehetnek. Jellegzetesen édeskés, átható szaggal jár pl. a rühösség.

Rendellenes szájszagot okozhatnak a következő kórképek: fogkövességhez társuló száj nyálkahártya-gyulladás, spánieleknél az alsó ajkak redőinek ekcémája, a garat, a gége vagy a gyomor betegségei, vesezsugorodás (uré-mia). Cukorbeteg kutyák lehelete jellegzetesen aceton szagú. Allergiás reakció, esetleg darázscsípés következtében gyorsan növekedő duzzanat alakulhat ki a fejen, az ajkakon vagy a füleken. Lassan növekedő duzzanatok és meg-vastagodások alakulnak ki a fülkagyló bevérzése vagy rühösség következtében; kezdődő golyvánál a nyakon; hasvízkór, vese- és szívelégtelenség, a méh gennykórja, lép- és májdaganatok és fehérvérűség esetén megnő a has terjedelme. Daganatok és vérömlenyek aszimmetrikus, egyoldali duzzanatokat okoznak.

A has tájékon látható kidomborodások hasfali sérv (pl. baleset következtében), lágyéksérv, köldöksérv; végbélkitágulás vagy -sérv tünetei lehetnek.
Nagy testű kutyáknál gyakori gyomorcsavarodás következtében jelentősen megnövekedhet a has térfoga; életveszélyes állapotról van szó, azonnali életmentő beavatkozásra van szükség. Agyvelői bántalmakra kell gondolnunk, ha a kutya mindig egy irányban, körbe-körbe szalad. Egyéb feltűnő külső tünetek: duzzadt tejmirigy álvemhességnél; zavaros váladék csepeg a tasakból ártalmatlan tasakhurut esetén; prosztata megnagyobbodás vagy végbéleltömődés következtében rendellenes farok tartás is megfigyelhető.
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 248 vendég böngészi