VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Drótszőrű griffon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Repas   

A drótszőrű griffon külsejét tekintve megfelel az általános vizslatípusnak. Törzse valamivel zömökebb felépítésű, s lába némileg rövidebb. Feje hosszúkás, szeme sötétbarna vagy sötétsárga, füle lelóg. Jellegzetes szakálla és sűrű szemöldöke van, mely a szemet körülveszi de nem takarja el. Gyengéd és büszke, kitűnő vadász, nagyon ragaszkodó a gazdájához és területéhez, melyet figyelmesen őriz a betolakodóktól. Gyerekekkel gyengéd.

Nagy és hosszú, kemény szőrzet borítja, jól fejlett szakállal és szemöldökökkel. A koponya nem túl széles, a koponya tető párhuzamos az orrháttal. A stop nem kihangsúlyozott. Az orrtükör mindig barna, az orrész hosszú négyzetes, hossza a koponyával megegyező, enyhe kosorr. A szemek sötétbarnák vagy sötétsárgák, nagyok és kerekek, a szemöldök körülveszi a szemeket de nem takarhatja el. A szemeknek értelmet kell kifejezniök. A fülek közepesen hosszúak, laposak, szemmagasságban tűzöttek, lelógók, rövidebb-hosszabb szőrrel borítottak. Mérsékelten hosszú, toka és lebernyeg nélkül. A törzs határozottan hosszabb mint a marmagasság, 1/20-ad vagy 1/10-eddel. A hát egyenes, erős. Az ágyéktájék jól fejlett, a mell mély, nem túl széles.

Vízszintesen hordott, a farok hegye lehet kissé felálló, vastagabb szőrrel borított. A farok semmi esetre sem lehet megtört. Általában harmadára vagy negyedére kurtítják. A mellső végtagok egyenesek, vastag szőrrel borítottak, mozgásban mindig párhuzamosak. A vállak jól kötöttek, inkább hosszabbak, erősen ferdék. A hátsó végtagok hosszúak és izmosak, jó szögelésekkel, sűrű vastag szőrzettel borítva.


A mancsok kerekdedek, ívelt, erőteljes ujjakkal. Kívánatos az acél szürke gesztenyebarna foltokkal tarkítva, vagy a barnán spriccelt. Megengedett viszont a fehér barna vagy a fehér narancs színű foltokkal. Fekete szín viszont nem lehet a szőrzetében. A szőrzet kemény, drótos, vaddisznóra emlékeztető tapintással, soha nem lehet göndör vagy gyapjas. Az aljszőrzet finom. A kanok marmagassága 55 – 60 cm, a szukáké viszont 50 – 55 cm.

A drótszőrű griffon egy sokoldalú, univerzális vadászkutya. Lásd a Vadászkutya című szócikket.
A német vizslákhoz képest lassúbb (ez nem feltétlenül hátrány, a terepadottságoktól fűgg!), kiváló orrú és jól fejlett apportírozó képességgel megáldott vadászkutya. Jól dolgozik fácánra és vízi vadra. Minthogy nem nagy területek bejárására való, ideális segítője idősebb sportembereknek.

 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 200 vendég böngészi