VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés oktatása és tanulása

Löljáróban le kell szögezni, hogy minden egészséges emberből. válhat eredményes lövő.

Farkasok segítik a medvéket PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Repas   

Farkasok segítik jóllakni a medvéket az Egyesült Államokban, a Yellowstone parkban: ritkítják a szarvasállományt, ennek köszönhetően pedig több bogyós termés jut a medvéknek. A farkasokat száz éve lényegében kiirtották a nemzeti parkból, ezzel a jávorszarvasoknak alig maradt ellensége. A szarvasok szaporodásnak indultak és letarolták a bogyós gyümölcsű bokrokat, ezzel pedig szegényesebbé tették a medvék étrendjét. Az 1990-es évek közepén aztán az Egyesült Államok kormányzata majdnem száz farkast engedett szabadon a parkban, ma pedig már mintegy 1700 szaladgál belőlük a Yellowstone-ban és annak környékén, pedig 2011 óta nem tilos vadászni rájuk.

Amerikai kutatók szerint a farkasok megtették a magukét a szarvasok "demográfiai" korlátozásában és ezen keresztül a bogyók védelmében. A grizzlyknek így bőségesebben jut a bogyós gyümölcsökből, amely a téli álom előtti kedvenc csemegéjük. A medveétrend gyümölcsben gazdagabb voltára a grizzlyk ürüléke a bizonyíték: a kutatók kétszer annyi gyümölcsmagvat leltek a grizzlypiszokban az utóbbi időben, mint amennyit húsz éve.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a szarvasfogyatkozás a Yellowstone északi részén már túlzott. Míg 1988-ban 19 ezerre tették az ottani állomány példányszámát, addig a múlt télen már 4 ezren sem voltak. Ez szintén érinti a medvebendőt, mivel tavasszal a szarvasborjak a grizzlyk fontos táplálékát jelentik: háromszor annyit falnak fel, mint a farkasok. A medvelétszám ugyanakkor a három-négyszeresére duzzadt az utóbbi két évtizedben, így mostanra már ők is túl sokan lehetnek - adta hírül a BBC. mti

 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 194 vendég böngészi