VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

Hátultöltő puskák

Az elöltöltő puskák töltési és ürítési nehézségei, valamint egyéb hibái miatt a 19. század elején ismét intenzíven kezdtek foglalkozni a hátultöltő puskák kialakításával. A korábbi ilyen irányú próbálkozások ugyanis - az egységes kaliber és töltény hiánya, valamint az akkor készített zárszerkezetek elégtelensége miatt - nem vezettek eredményre.

Kotorékozás varázsa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Repas   

Azon túl, hogy rendkívül élménygazdag és néha embert próbáló, olyan emberek sportja is lehet, akik nem rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, vagy vadászati lehetőségeik eléggé korlátozottak. Továbbá van még egy fontos érv, ami szintén a kotorékozás mellett szól. Nem minden ember használ szívesen puskát, sokan vannak akik természetesebb lehetőségre vágynak. Kotorékozás során az ember majdnem hogy a megfigyelő szerepét tölti be, ugyanis a kutya és a róka, - mint ősi ellenségek - harcolnak egymással.

Sokkal közelebb kerülhetünk a természethez, mivel nem egy dögtérhez közeli lesen várjuk a vadat, hanem rejtett sűrűkben kutatunk utána, állunk néha órákat a lakhelye mellett. A módszertől függően akár puskára sincs szükségünk, mivel leghatékonyabb fegyverünk a kutya. Azonban rá is vigyázni kell, hiszen a borzot egyik állat sem képes legyőzni a föld alatt!

Egy kitartó kutya viszont nem adja fel olyan könnyen a meccset, gyakran 5 óráig, vagy tovább, szinte végkimerülésig harcol reménytelenül. Az ilyen borz-kutya találkozásokkal szemben kétféleképp védekezhetünk. Az egyik megoldás ha tökéletesen megtanuljuk megkülönböztetni a róka és a borz kotorékját, a másik, hogy nem nevelünk a kutyánkból "minden elpusztító vadállatot" hanem "gondolkodó" harcossá neveljük.

Vadászati módok

Ugratás
Jelenleg talán a legelterjedtebb módszer Magyarországon. Alkalmazásához elengedhetetlen egy jó duplacsövű sörétes fegyver. Lényegében arról van szó, hogy a kutya kiugrásra készteti a rókát amit fegyverrel elejthetünk. Már a vadászat elején óvatosnak kell lennünk, mert ha a róka megneszeli mire megy ki a játék, nem ugrik ki a kotorékból, inkább küzd órákat a kutyával. Épp ezen okok miatt a rókavárat mindig jó széllel közelítsük meg.

Az első bejárathoz közeledve engedjük el a kutyánkat, mert ha mi is közel megyünk biztosan keltünk olyan zajt, amire a róka felfigyelhet. Miután a kutya eltűnt a kotorékba minden erőnkkel figyeljünk a számításba jöhető kijáratokra. Várakozásuk eltarthat akár több órát is - ez függ az alkalmazott kutyától, a bent lévő rókától (vagy rókáktól) - de legyünk kitartóak, kutyánkat úgy is meg kell várni. Nagyon ritka, hogy a kutyát ki lehet hívni a kotorékból. Kijönni pedig csak akkor fog, ha vagy elvégezte a munkáját - lefojtotta vagy kiugrasztotta a rókát - vagy nagyon-nagyon elfáradt. Egy jó harcos akár 5 órát is küzd a célért.

A róka ugrása a vadászat legizgalmasabb része amellett, hogy csak pár másodpercig tart. A rókából gyakorlatilag csak egy vörös csíkot látunk, olyan sebességgel hagyja el a várat. Innentől rajtunk a sor, ne okozzunk csalódást a kutyánknak. Pusztán a lő-tudományunkon és szerencsénken múlik a siker. Természetesen a kotorékozást is lehet társas formában művelni, de akkor is ügyeljünk a szélirányra és a biztonsági szabályokat feltétlen tartsuk be.

Kiásás
Talán a legősibb formája ezen vadászatnak. Annak idején még borzra alkalmazták. A kutyáknak tulajdonképp csak jelző szerepük van. A kutya a rókát vagy a végkatlanba szorítja, vagy ha két kutyánk van azok közre fogják valahol a kotorékban. Mi eközben földre hasalva hallgatjuk, hogy hol ugat a kutya. Miután nagyjából megállapítottuk a helyet, elkezdünk ásni. Lehetőleg egy 1,5 m átmérőjű gödörre törekedjünk, mert abban kényelmesen elférünk.

Ha esetleg egy mélyebb várral van dolgunk, áshatunk akár ennél nagyobbat is. Az utolsó 10-20 cm-él vigyázzuk nehogy beszakadjon a járat és a saját kutyánkra essünk. Ha a járat már látható, a rókát többféle módon foghatjuk meg. A bátrabbak kézzel is próbálkozhatnak - ilyenkor a hátsó lábat fogjuk meg -, de a leggyakrabban egy hurkos csövet használnak erre a célra. Itt kicsit alacsonyabb vérmérsékletű kutyára van szükségünk, ugyanis nem kell, hogy a kutya nekiugorjon a rókának elég ha mozogni nem engedi és ugatással folyamatosan jelzi. Ilyenkor a tacskók jó szolgálatot tehetnek.


Hálózás
Kétes eredményességű rókavadászati módszer, bár rendkívül izgalmas, mivel nincs szükségünk puskára. Én is próbálkoztam vele, de nem igazán sikerült. Lényege, hogy egy 2,5 m-es négyzet alakú háló sarkaira 50 dkg-os súlyokat kötünk, és a hálót a róka kijárataira terítjük. Közben a kutyát beengedjük a kotorékba. A kiugró róka a hálóba gabalyodva fogságba esik. Tulajdonképp működne a hálózás, ha nagyon halkan és jó széllel közelítjük meg a kotorékot, de ez a gyakorlatban nem igazán sikerül.

Füstölés, gázosítás
Idősebb vadászkollégák tudnának mesélni erről az apasztási módszerről igazán, hiszen régen a kotorékok gázosításával próbálták szabályozni a rókaállományt. Ebben az esetben a róka vagy kiugrik - mivel nem bírja a szagot és elfogy a levegője -, vagy kitartásával halálra ítéli magát. A borzok szinte minden esetben kitartanak, többek között ez is közre játszott abban, hogy létszámuk helyenként alaposan megcsappant.

Hurokvetés
Ez ma már nem használatos, nem igazán humanitárius vadászat. Általában az orvvadászok módszere ez! A róka - vagy éppen borz - akár órákig is szenvedhet a hurokban, mire elpusztul, arról nem is beszélve, hogy nagyon kevés az esély hogy belemegy a vad. Mindenképp kerüljük ezt a módot.

Használatos kutyafajták
Az első - és egyben eredményesebb - esetben a kutya erejére, harci kedvére hagyatkozunk. Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy az eb folyamatosan támadja a rókát, míg az ki nem menekül a lyukból, de fontos, hogy ne fojtsa le. A jó kutyáknál ez a harciasság kitartással párosul. Azt lehet mondani, hogy ilyen az optimális kotorékkutya. Ha azonban megvan az ereje és a vérmérséklete a kutyának ahhoz, hogy lefojtsa a rókát, akkor mindenképp be kell oktatni arra, hogy ki is húzza a zsákmányt.

Ha kutyánk kissé jámborabb fajta, az nem azt jelenti, hogy alkalmatlan erre a pályára, hiszen a kitartásával ugyanúgy eredményes lehet. Sőt a "bolondabb" kutyákat nevelni, tartani is lényegesen nehezebb. Bár a neveléssel sokat lehet változtatni a kutya magatartásán. Ez valahogy úgy működik mint az embereknél. Lehet bizonyos tulajdonságot örökölni és lehet valamit neveléssel kialakítani. Tehát ha a kutya nem kizárólag munkakutya szerepet játszik, lehet hogy jobb választás egy nyugodtabb kutya. Glück A.

 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 197 vendég böngészi