VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés oktatása és tanulása

Löljáróban le kell szögezni, hogy minden egészséges emberből. válhat eredményes lövő.

A sörét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Repas   

A sörét golyó alakú, 1,5-15,5 mm átmérőjű, ólomötvözetből vagy acélból készült lövedék, melyekből egyszerre többet kézi vadászfegyverből lőnek ki. A sörétet sok más célra is használják: például nyers vas és acélöntvényeket a revétől és a rátapadt homoktól sörétszórással is tisztítják. A sörétet hagyományosan söréttoronyban készítik: a középen üres többemeletes torony felső szintjén lévő tégelyből a megolvasztott ólomötvözetet csepegtetik, a cseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vesznek fel majd kihűlve megszilárdulnak. Ilyen söréttornyok láthatók Magyarországon Tatán és Tolna megyében, a Kölesdhez tartozó Borjádon. A sörét átmérőjét 1-től 10-ig terjedő számmal szokták jelölni. Minél nagyobb a szám, annál kisebb a sörét átmérője, vagyis n° 1-es a legnagyobb, míg a n° 10-es a legkisebb átmérőjű.

sörétes

 

Fajtái
- lágy sörétek, melyeket csak elvétve használnak, mivel nagyon erősen deformálódnak;
- keményített sörétek, amik úgy készülnek, hogy ólomötvözethez némi antimont adnak;
- acél sörétek, elsősorban környezetvédelmi megfontolásokból használatosak;
- nikkelezett sörétek, melyeket nikkel felületkezeléssel látnak el, így felületük keményebb, mint az előzőeké. Ezek a sörétek a legjobbak, mivel nagyszerű az áthatolóképességük mind a levegőben, mind pedig a szövetekben, és deformálódásuk is minimális. Igaz, ezek a legdrágábbak is.
- a szögletes sörétek szórása már kis távolságon is nagy, ezért elsősorban nyúl vagy egyéb apróvad közelről történő vadászatához használják.

sörétes puska

 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 196 vendég böngészi