VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.









Programok a vadászat jegyében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Repas   

Fegyverbemutatóval, trófea- és természetfotó-kiállításokkal, filmvetítéssel, valamint vadból készült ételek kóstolójával várják az érdeklődőket szombaton a Múzeumok éjszakájának nyíregyházi programsorozatán.

A helyi rendezvényt idén egy héttel az országos programsorozat előtt tartják meg három helyszínen, a Jósa András Múzeumban, a Kállay- és a Vízügyi Gyűjteményben - mondta Bene János múzeumigazgató az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón. A kapunyitás június 15-én, szombat délután négy órakor lesz, az ünnepélyes köszöntők után új időszaki kiállítások nyílnak meg a Jósa András Múzeumban: látható lesz például a Vadászok, fegyverek, trófeák és A mező vadjai, az ég madarai című régészeti tárlat, de a közönség a híres vadászterületen, a Hajdú-Bihar megyei Gúthon lőtt világrekord dámszarvas trófeákat is megtekintheti a Nyírerdő Zrt. jóvoltából. Ekkor nyílik meg Erdőn, mezőn járva... címmel Valaczkai Erzsébet grafikus-festő kiállítása, két vadászati témájú fotókiállítás, bemutatják a népi zsákmányszerzés eszközeit, valamint egy kézműves bemutató keretében a vadászbútorok és vadászkerámiák festésének rejtelmeit. A múzeumudvaron - játékos formában - az éléskamra élősködőire "vadászhatnak" az érdeklődök, akik emellett hasznos tanácsokat is kaphatnak ezek távoltartására.

A futtatott szarvastól a kemencés lángosig címmel gasztronómiai bemutatót és kóstolót tartanak, a szomszédos Benczúr téren pedig vadgazdálkodással kapcsolatos eszközök, vadászkutyák és sólymok lesznek megtekinthetők. A nyíregyházi programot interaktív fegyverbemutató, íjászat, csúzlikészítés, népi játszótér, vadászfelszerelések vására színesíti, a múzeum épületében pedig a megye természeti értékeiről szóló dokumentumfilmeket vetítenek majd. A Vízügyi Gyűjteményben nyílik meg A halászat múltja és jelene című időszaki kiállítás, emellett tárlatvezetéssel, filmvetítéssel és gyermeksarokkal várják az érdeklődőket.

A múzeumi fieszta a Kállay Gyűjteményben az ókori ízek és kultúra jegyében telik majd: az érdeklődök az egyiptomi, a római és a görög kultúrkör egy részébe nyerhetnek bepillantást. Ulrich Attila gyűjteményi vezető tájékoztatása szerint lesz egyiptomi, római és görög sminkfestés, fotózási lehetőség egyiptomi öltözetben, ásványismertető és megnyitja kapuit egy éjszakára a "delphoi" jósda. A szervezők emellett az ízekben is igyekeznek visszaidézni az ókor hangulatát: a menüsorban különleges római és egyiptomi édességek szerepelnek, amelyeket hegyaljai borokkal öblíthet le a közönség. A gyűjtemény ezen az éjszakán ritka, eddig nem látott tárgyakat mutat be a látogatóknak, a színes műsorkavalkádot éjjel tombolasorsolás és elektronikus tánczene színesíti.

A kísérőprogramok keretében számos koncertet és előadói estet rendeznek: lesz lábbábos színház, táncház, interaktív zenés program, veteránautó-bemutató, felolvasóest a vadászírók elbeszéléseiből, játékos túra az E-misszió Egyesülettel, csillagászati előadások, távcsöves "csillag- és bolygóles", a kisebbeket pedig közös társasjátékokkal, kvízzel és alkotóműhelyekkel várják. A zenei program fő eseménye Charlie fellépése lesz este nyolc órától, a kapukat pedig éjjel kettőkor zárják a szervezők.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 244 vendég böngészi