VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A vadász öltözködése

A vadász ruházata, a ruházat általános szerepén túlmenően, a vadászat eredményességét is befolyásolja. Közvetlenül vagy közvetve a sörétlövés eredményességére is hat.

SHINGALANA CHRIS LABRADOR RETRIEVER KENNEL BEMUTATKOZÁSA PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gyurász Erzsébet Krisztina   
  Vadászkutyázással 2002-től foglalkozom.
Hálás szívvel emlékezem a Cserhátvidéki VT-ra és a Tábi VT-ra, akiknél a vadászkutyázást kezdhettem. Köszönettel tartozom a VT vadászainak, akik főleg vizslás vadászok voltak és férfiak, hogy engem, mint nőt és mint retrieverest is befogadtak és a kutyáim munkájáról mindig elismeréssel szóltak.

 

 


 Lia volt az első vadászó - versenyző labradorom.
Vele követtem el mindazokat a hibákat, amiket felvezető elkövethet. Ő tanított meg arra, hogy egy jó genetikájú labradornál nincs olyan felvezetői hiba, amit ne lehetne helyrehozni.  Általa tapasztaltak alapján merem azt tanácsolni minden hozzám forduló kutyavezetőnek, hogy csak azután vegyen másik kutyát - akinek a vételét azzal magyarázzák, hogy "elrontottam a kutyám, de majd a következőnél már megmutatom" - miután az elkövetett hibát helyre tudta hozni.
Lia tanított meg arra is, hogy az eredményes kutya nem feltétlenül az, aki a gazdi minden parancsát - feltétel nélkül –végre hajtja, hanem az, az igazi jó vadászkutya, aki felismeri a különböző vadászati szituációkat és teszi a dolgát: TERÍTÉKRE HOZZA A VADAT a gazdi, a vadászok, a vadászatszervezők teljes megelégedésére. Vadászatokon szinte eggyé válok a kutyámmal, ő úgy figyel rám, hogy szinte észre sem lehet venni, de én ugyanúgy tiszteletben tartom őt, pl. amikor ő már hallja a hajtás zaját,figyelme már csak a vadászatra koncentrálódik, én sem beszélgetek tovább, hanem minden figyelmem a kutyáé és a vadászaté.
Lori kutyámról: Ő Lia testvére. Lia és Lorika összeszokott páros, velük tudok párban is vadászni. Öröm nézni, amikor fegyelmezetten összedolgozik a két kutya. A párossal vadászni tőlem is sokkal nagyobb odafigyelést igényel, a gondolataim nem kalandozhatnak el, mert gyorsan bebizonyítanák, hogy nélkülem is tudnak vadat összeszedni. Két kutyával való vadászást csak nagyon fegyelmezett, tapasztalt és összeszokott párosnak merem javasolni.
Lori kutyám Liával együtt már a „nyugdíjas” éveiket élik, de még mindig szívesen viszem
őket egy-egy vadászatra.

 


 

A versenyzésünk nehezen indult, hisz tapasztalatlan voltam.
(Véletlenül megláttam egy bírói bejegyzést: "jó kutya, rossz felvezető" ez még inkább inspirált arra, hogy helyt tudjunk állni ne csak vadászaton, hanem versenyeken is.)
Hogy ez az elhatározás mennyire volt sikeres?
Liával Szlovák Field Trial-on 3 évben lettünk I. helyezettek, 2 évben lett a kutya a Hungária Retriever Klub Apportbajnoka, 1 alkalommal a Magyar Labrador Klub által szervezett FT-on "nagyon jó" minősítést ért el. Többször munkavizsgázott, 3 alkalommal 90% fölötti eredménnyel.

Liának 6 éves koráig csak egy almot hoztam le, de amikor 6 éves lett, úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy megkeressem az utódját. Felvetődött bennem a gondolat, hogy tiszta FT vonalú, angol kutyát vásárolok magamnak, de ez csak röpke felvetés volt részemről.
Úgy éreztem, hogy nekem LIÁTÓL  kell   utód. Már csak azt kellett eldöntenem, ki legyen az UTÓD apja. 2-3 kan jöhetett számításba nálam, végül Rácz István Angliából behozott FT vonalú kanjára esett a választásom. Hogy miért éppen ő rá?  Az ok, az volt, hogy láttam dolgozni, versenyezni Cézár-utódjait. Volt köztük olyan, akinek az anyja is Angliából behozott FT vonalú szuka volt, de volt olyan is, akinek az anyja ugyan olyan sárga, vadászó kutya volt, mint az én Liám. A sárga anyától származó kölykök munkája ugyan annyira tetszett, mint az angol FT vonalú anyától származó kölyköké. Különös gonddal figyeltem, hogy milyen adottságokat hoztak a kölykök és hogy a teljesítményük a jó trénernek köszönhető vagy a jó genetikának.  Úgy ítéltem meg, hogy az általam megismert  Cézár kölykök mindegyike nagyon jó adottságokat kapott az apától, hisz Cézár kimagasló vadászkutya tulajdonságait megtaláltam az utódjaiban is.Így született meg Isa Black Diamond Lia és Cézár utódjaként, Lia 2. almából. Isa a tenyészszémlén (2009.10.17-én) :„Munkavonal megtartása mellett tenyészthető” minősítést kapott és ezzel kennelünk történetében is forduló ponthoz értünk. A küllemi labradorok tenyésztésével tovább nem foglalkoztam – bár Carin és Óceán sok színt vitt az életünkbe – szabad energiámat Isa képzésére fordítottam.
Isa 7 hónapos korától vadászik. 11 hónaposan munkavizsgázott.

Eredményei:

2009. 03. 18.   Munkavizsga MLRK. Babat                          Megfelelt

2009. 00. 00.     OMVK Vadászkutya Versenye         10. hely.         Nem minősült


2010. 07.24.     WT.   OMVK Mátraterenye               3. hely.         Kitűnő

2010. 08. 15.       CGT. OMVK. Mátraterenye            1. hely.         Kitűnő
2010. 08. 15.       VAV max. 180 pont


2010. 09. 19.       WT. HRK Fülöpszállás M.osztály            5. hely.         Megfelelt

2010. 10. 10.      Nemzetközi (CACIT) Sokoldalú (mindenes)  I. díj          CACT
         Vadászkutya Vizsga Branovo Szlovákia
              Szlovák Retriever Klub

2010. 10. 31.      OMVK Vadászkutya Versenye           3. hely.         Kitűnő

2010. 12. 04.    Nemzeti (CACT) FT. Mankovce Szlovákia    I. díj           CACT
              Szlovák Retriever Klub


2011. 05. 21.      Nemzetközi (CACIT) Nehezített vércsapa      II. díj
              Szlovák Retriever Klub

2011. 05. 22.     Vércsapa Vizsga (CACT) Velséc              I. díj
               Szlovák Retriever Klub

2011. 05. 29.     CGT. OMVK. Pontgyűjtő Verseny                      3. hely.         36,3 / 40

2011. 06. 11.   Vízi-Verseny OMVK Babat                5. hely.         16  /20

2011. 07. 02.   Speciális Vízi-Verseny Budmerice            I. díj
             Szlovák Pointer Klub

2011. 07. 23.   Nemzetközi (CACIT) Vércsapa Vizsga       I. díj             CACIT
            Szlovák Retriever Klub                     CACT
                Pliesovce                         Klubgyőztes

2011. 07. 24.    CGT OMVK Mátraterenye             2.hely.       42 / 40

2011. 09. 11.    Vízi-Verseny  OMVK  Babat               5. hely.       24 / 40


Kennelünk  legifjabb tagja: Hetti. Kiképzése folyamatban. 2011. 08. 27-én Trusalován, a Szlovák Retriever Klub által szervezett Nemzetközi (CACIT) Munka Vizsgán I. díjas lett.
Az ő tovább tenyésztése nem szerepel a közeljövő béli terveim között.

 

Tenyésztési célom:

A Shingalana Chris Kennelben jelenleg Isa Black Diamond az egyetlen tenyész szuka.
A tenyésztés során minimum olyan munkaadottságú egyedeket várok, mint az anya. Apának csak olyan labradort választok, akivel együtt vadászunk vagy versenyzünk, esetleg együtt tréningezünk.
Információ Isa első almáról:
A Shingalana Chris Kennelben 2011. október első hetére várjuk Isa és Cefi (Gödöllői- Huncut Vadász Peti) első FT vonalú kölykeit.
Mindkét szülő vadászó – versenyző kutya. Az anya 3 éves korára szlovák FT Champion lett.
A szülők  öröklődő betegségekre szűrtek, a kölykök egészségügyi állapotára szerződésben rögzített garanciát vállalunk.

Gyurász Erzsébet Krisztina


Elérhetőség: e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
                     mobil: 06 30/427-61-93

 

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 250 vendég böngészi