VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés oktatása és tanulása

Löljáróban le kell szögezni, hogy minden egészséges emberből. válhat eredményes lövő.

A kullancsok elleni védekezés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sárvári Állatvédő Egyesület   

 

  A kullancsok elleni védekezés fontossága nem lehet vita tárgya. Az általuk okozott fertőzések kutyánál és macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak. Ezekről ebben a cikkben nem szeretnék szót ejteni, hanem egyből a legfontosabb kérdéskör körbejárásával kezdjük: hogyan tudjuk állatunkat a kullancsoktól megvédeni.

 

Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata. Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellet is érdemes végezni. Kereskedelmi forgalomban kaphatók még ultrahangos kullancsriasztók, ezek sajnos önmagukban nem tudják a kullancsokat távol tartani. Mivel viszont semmilyen káros hatásuk nincsen, így kiegészítő védekezésre ha nem is ajánlom, de semmiképpen nem ítélem el a használatát. Önmagában viszont a védő hatása nem kielégítő. Fontos tudni azt is, hogy még a legmegbízhatóbb védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot. Vagyis kullancsokkal nagyon „szennyezett” környezetben sajnos egy-egy kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást az állatból. A tavaszi és őszi, csapadékos-párás-meleg időszakban az erdős-bokros területek kerülendők. Külön szeretném még hangsúlyozni, hogy nincsen „legjobb” készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje, így ezek kiválasztásakor kérje állatorvos, vagy szakember  tanácsát. Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készímény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra. A nyakörvek és a cseppek kombinációkban is alkalmazhatóak, hatékonyságuk így kölcsönösen kiegészíti egymást. A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, macskára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről.

Erősen fertőzött környezetben az alábbiakat javaslom:

  • A kutyát egész évben védeni nyakörv használatával (idén már január közepén találkoztunk az első kullanccsal )!
  • A kullancsok legaktívabb időszakában (március-június illetve augusztus vége-november) emellett spot-on készítményt is használjunk. A készítmény kiválasztásakor kérjük állatorvosunk segítségét.
  • Sétáltatás után az előbb említett időszakokban a kutyánk szőrét minden esetben keféljük át, a kullancs ugyanis vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még nem fúrja be magát az állat bőrébe, hanem a szőrében haladva keresi a megfelelő helyet. Ennyi odafigyeléssel tovább tudjuk csökkenteni a kullancs vérszívásának esélyét.
Lehetőség szerint kerüljük a bokros, gazos árokpartokat, párás ligeteket, különösen azokat, ahol nagyon sok másik kutya fordul meg, ezeken a területeken a legmagasabb ugyanis a fertőzött kullancsok aránya (közelünkben ilyen például a Csónakázó tó, Rába mentén töltés, Várpark, Zuhogó környéke, mezők, rétek).
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 342 vendég böngészi