VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes töltény leírása

Az apróvad vadászatához sörétes töltényt használunk, mivel e va gyors mozgása terített lövést tesz szükségessé. Meg kell tehát is merkednünk a sörétes tölténnyel is.

A spánielek vadászati alkalmazhatósága PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom    A  spániel eredendően kajtató eb. Feladata a sűrű fedett területeken a meglapuló vad felkutatása , majd felrebbentése vagy kiugrasztása. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy már-már  vakmerően, hatalmas bátorsággal hatol be bármilyen helyre, az ember számára átláthatatlan bokros sűrű növényzetű területen a fejét előre, közel a talajhoz tartva szinte vágja az utat magának. 
Véleményem szerint szintén nagyon fontos tulajdonsága -mely a vadászatokon elengedhetetlen- az a folyamatos kontaktustartás az emberrel, hiszen a kutya gyakran olyan helyen keres, ahol nem láthatják egymást a vadásszal, de ilyen körülmények között sem távolodhat el messzire, nem kezdhet „önálló” munkába.

 

 

Meg kell említenünk még a kiváló orrjóságot ,mely szintén fontos ismérve a jó vadászkutyának és a spániel is büszkélkedhet ezzel a tulajdonsággal.
A spánielnek- lévén, hogy kajtató eb és nem állja a vadat- mindig puska alatt kell dolgoznia. Aki spániellel szeretne vadászni, nélkülöznie kell a szép, szemet gyönyörködtető vadmegállást, de vélemény szerint ezt kárpótolja a cocker és a springer már-már vakmerő, gyors, ugyanakkor nagyon alapos keresési stílusa, melyet a field trialokon is kiemelt szempontként pontoznak. A spániel keresés közben a fejét szinte folyamatosan lent tartja, kevesebbet keres légszimattal mint a vizslák, sokkal inkább csapázik.
A spánielnek a lelapuló, akár hóval fedett növényzet alatt meglapuló vadat is meg kell találnia. Ilyen területen  szinte bebújik a növényzet alá és így keresi végig a területet, próbálja kiugrasztani, felrebbenteni a vadat. A vadkelésre azonnal meg kell állnia, súlyos hiba a vad űzése, Field Trial versenyeken azonnali kizárással jár. Minden olyan helyet, amely vadat rejthet, kellő alapossággal kell átvizsgálnia. Keresés közben önállóan, kevés irányítás mellett kell dolgoznia. A spánielnek a lőtt vadat el kell hoznia, legyen az fácán, vadkacsa vagy akár nyúl. A spánielek fő specialitása a keresés, a kevés vaddal rendelkező alapos munkát kívánó társaságoknál lehet megfelelő társ a vadászatokon.
A kiváló csapa követési hajlamának köszönhetően eredményesen alkalmazható nagyvad utánkeresésére is.
Nagyon fontos, hogy a spánielnek nem csak a szárazföldön, hanem a vízben is tökéletesen meg kell állnia a helyét, ami nem is olyan nagy feladat számára, hiszen nagyon szereti a vizet. Víz szeretete kimagasló, mely alkalmassá teszi a spánieleket bármilyen vízi munkára.
Nem okozhat gondot egy spánielnek a vadkacsa megtalálása és elhozása. A vadászszenvedélyük a vízben is érezhető, hatalmas kitartással és akarattal mennek a kacsa spúron, és keresnek a nádasban.
Ami a képezhetőségét illeti, nem jelenthet nagy gondot senkinek sem. Nagyon könnyen tanulnak és tényleg nagy öröm tanítani, mert az ember napról napra láthatja a fejlődését. Miután egyszer megértette a feladatot, azt bármilyen helyzetben végre hajtja és nem bírálja felül az ember kívánságát. Mindezt úgy érhetjük el nála, hogy nincs szükség „kényszer” alkalmazására a képzés alatt.
Egy spániel érdekes színfoltja lehet a magyarországi vadászatoknak ugyanúgy, mint más országokban. Munkáját és képességeit tekintve nálunk is lehet egy kis hely a vadászatokon a vizslák világában ennek a fajtának.

Zorgel Zsolt

(A cikk megjelent A VADASZKUTYA c. újság 2008/4. számában)

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 342 vendég böngészi