VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés hatása a vadra

A sörétlövésnek a vadra gyakorolt hatása elsősorban nem életfontosságú szervek károsításán, roncsolásán alapszik, mint a golyólövés.

Vízimunkáról kezdőknek. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   
 
 
 A kutya természetes tulajdonsága, hogy jól érzi magát az ősi elem¬ben, szereti a vizet. Az úszás a kutya egyik jármódja, az úszni tudás veleszületett mozgáskombináció. Ha teheti - különösen kánikulá¬ban -, szívesen lubickol, fürdik, játszik a vízben. A vízben való mozgásban a sok gyakorlás rendkívüli mértékben kifejleszti a kutya ügyességét. Emlékezzenek Fickó, a magyar vizsla nagyszerű bravúr¬jára Homoki Nagy István filmjében. A kutya a víz alá bukva, több¬méteres mélységből apportozott, miközben magától rájött a legjobb merülési technikára. Csavarvonalban úszva küzdötte le a víz jelentős felhajtó erejét.
A vízi világ könnyen válik játékszenvedélyévé is a kutyának. A vízben tökéletes biztonsággal és természetességgel mozgó két német juhászkutyánk tréfáját ma is emlegetik, akik ott voltak.


 
A kutyát már kölyökkorban célszerű hozzászoktatni a vízhez. Ennek egyetlen szabálya van: nem szabad erőltetni, kényszeríteni. Olyan szituációt kell teremteni, amelyet a kutya csak a vízbe lépéssel tud megoldani. Belökni, bedobni - sem a partról, sem a csónakból
-    nem szabad, mert megrémül, és egy életre megundorodik a víztől.
Az első szoktatási gyakorlatokat lehetőleg sekély vízben, lankás
partszakaszon kezdjük meg, meleg, kellemes időben. Ahhoz, hogy a kutya vállalja az önkéntes vízbe menést, kellő erősségű belső késztetést kell szembeállítanunk a még ismeretlen elem ijesztő ide¬genségével. A kezdeti „frontáttörés", az első lépés vállalása után a víz a kutya kedvencévé válik.
Sikert legkönnyebben az alábbi módszerekkel érhetünk el:
1.    Kezdeti tartózkodását leküzdve a gazdáját szerető kölyökkutya elszántan követi a vízbe lépő és tőle eltávolodó kiképzőjét.
2.    Az apportozást kedvelő kutya - fiatal és korosabb egyaránt
-    szívesen megy be a vízbe a kezdetben csak partközeibe, majd egyre
messzebb dobott apportfáért.

A vízi munka célja, hogy a kutya megtanuljon jól, kitartóan és az erejével takarékosan bánva úszni. A vízhez szoktatásnál és az úszó¬edzéseknél fokozatosan növeljük a távolságot és a vízben töltött időt. Ne felejtsük el, a kutyának már a számunkra sekély vízben is úsznia kell. Ügyelni kell arra, hogy a vízből való apportozás során a kutyának elegendő ereje maradjon visszafordulva elérni a partot vagy a csónakot. A kutya a tapasztalás útján magától megtanulja az erővel való takarékoskodást, a helyes lélegzést és a halk, egyenletes úszást. Leszokik az elülső lábakkal való hangos csapkodásról, mert úszás közben rájön a hátulsó lábak szerepére. Megtanul fordulékonyan úszni, és ahogy kikopik viselkedéséből a pánikhangulat, megszűnik a stressz, úgy válik egyre irányíthatóbbá és figyelmesebbé.
 
A vízi munka egyes elemeinek tanításánál éppen úgy be kell tartani a fokozatosság elvét, mint minden más kiképzési feladat végrehajtásánál. A vízbe ugrás, az úszás stílusa a gyakorlat megszer¬zésével egyre célszerűbbé válik.
A kutya legfontosabb feladata, hogy különböző méretű és anya¬gú, úszó tárgyakat kihozzon a vízből. A bedobott tárgyak apporto-zása a feladat bevezető gyakorlata. A már vízben levő, álló vagy úszó tárgy megtalálásához feltétel, hogy a kutya a vízben is vezényszóval és karjellel irányítható legyen.
Fontos az irányíthatóság, mert a csillogó víztükör színén a kutya kevésbé képes tájékozódni a (jobbára nagy részével a víz alatt lebe¬gő) céltárgy helyzetéről, mint a parton vagy a csónakban álló, ülő és így magasabbról messzebbre ellátó gazda. Csak gyakorlattal ta¬nulhatja meg a kutya az úszó tárgy szemmel tartását.
A kutyát szoktassuk ahhoz, hogy a vízben a céltárgy irányába vagy közelébe dobott kavicsokkal mutatjuk neki az irányt. A kavi¬csok felverte vízsugár a kutya számára jól látható. Az ilyenfajta irányjelzést a kutya szinte azonnal összefüggésbe hozza az apporto-zandó tárggyal, hiszen a mozgását és szándékát a nagyon erős elhozási kedv motiválja.
De a víz veszélyes elem, és a kutyát is érheti baleset. A rutinos kutya veszélyhelyzetben kevésbé esik pánikba, mint a kezdő. Ezért fontos, hogy a feladatokat csak fokozatosan nehezítsük.
A gazda akkor jár el körültekintően, ha a gyakorlatok eltervezése előtt szemügyre veszi a vízi terepet és az esetleges veszélyekről tájé¬kozódik. Ismerje a víz mélységét és szélességét, hőmérsékletét, folyá¬si sebességét, veszélyes áramlatait és örvényeit, a meredek vagy alámosott, ezért omlásveszélyes partokat, a hínáros területeket. Nem érdemes a kutya épségét kockáztatni.
 
Éppen ezért ha nem feltétlenül szükséges, ne küldjük a kutyát 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletű vízbe. Különösen a hideg, szeles időjárás lehet ártalmas. A kutya könnyen megfázik, ha vizes szőrze-tét nem tudjuk (mert nincs módunk rá) azonnal megtörölni, megszá¬rítani. Ilyen esetben gondoskodjunk a kutya állandó és intenzív mozgásáról mindaddig, amíg a szabad levegőn meg nem szárad.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 339 vendég böngészi