VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Egy igazi különlegesség a vadászkutyák palettáján PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Boros István   

 

 

A Japán Akita Inu.

Az én vadászkutyám.


Ahhoz, hogy megismerjük ezt a fajtát egy kicsit vissza kell tekintenünk a múltjába.

 

Az ásatások során talált kőszerszámok arra utalnak, hogy Japán területén már több mint 15 ezer évvel ezelőtt éltek emberek, akiket vadászataikban egy spicc-típusú kutya segített. Az északi jégtáblák olvadása világszerte jelentős változásokat okozott. Japánban az emelkedő vízszint szigetek láncolatát alakította ki a mai Japán-tenger térségében. Mivel e szigetek közötti közlekedés elég kezdetleges volt, valószínűleg ekkor indulhatott el az addig egyforma spicc típusú kutyák differenciálódása. Az idők során a kutyák idomulni kezdett szűkebb környezetüknek vadászati feltételeihez. Az akitát kezdetben kizárólag vadászatra használták. Főként vaddisznó, szarvas valamint medve felkutatására és feltartására. Ebből kifolyólag az akita inut egy másik névvel is illetik Japánban mégpedig a matagi inu szavakkal. A matagi jelentése vadász az inué pedig kutya. A ma ismert nevét Akita tartományról kapta ahol a fajtát kitenyésztették. A tenyésztésbe bevonták a tosa inut is. Ennek oka, hogy a szamurájok közkedvelt időtöltése a kutyaviadalok tartása volt, és így kívánták növelni a harci kedvet, és a mérteket. Ezért a kutya szocializálását már korán el kell kezdeni mert agresszíven viselkedhet más kutyákkal.

Nehézkes bejutás – a fajta elterjedése:
A fajta nem csak Magyarországra jutott el nehezen, de más országokba is. Ennek oka, az volt, hogy japánban nemzeti örökséggé nyilvánították, ami egyben azt is jelentette, hogy nem lehetet kivinni Őket az országból. Még akkor sem, ha külföldi tulajdonában volt.
Magyarországon főként kedvencként tartják. Tudomásom szerint rajtam kívül senki nem tart Japán akitát vadászati célra. A képeken is az én kutyám látható. Aki Sakura (Szákurá) névre hallgat De remélem, hogy ez a rövid bemutatás sokaknak megváltoztatja a hozzáállását a spicc típusú kutyákkal kapcsolatba.

Vadászat közben napjainkban
A fajta története alapján kiderül, hogy az akita nagyvadas vadászkutyának lett az évek során kitenyésztve. Ezért inkább nagyvadas területekre lehet ajánlani. Bár itt megjegyezném, hogy én apróvadas területen élek és én itt is eltudom képzelni mint hasznos vadásztársat a nimródok oldalán.
A vadászati módokon belül sikeresen használható:


A les vadászatokon követelmény a fegyelmezett, kitartó helyben maradás. Lehet a vadász mellett a magaslesen, vagy a les alatt. Feladata az esetleges rálövési hely megkeresése, avagy sebzés esetén az után keresés.
Cserkeléskor az akitától megkövetelhető, hogy kövesse mindenben gazdáját.
Ilyenkor nem áll módjában a vadásznak a hanggal történő irányításra, tehát a kutya a mozdulatokból következteti ki, mit is kell csinálnia. E vadászati módnál az eredményesség érdekében csak jó széllel lehet haladni, így az akita jóval előbb érzi és jelzi a vadat, mint ahogy azt a vadász meglátja. A cserkeléssel csak kiegyensúlyozott, jó kapcsolattartó és fegyelmezett kutyával vadászhatunk.
Után keresére bármilyen nagyvad faj esetén alkalmazhatjuk. Követelmény, hogy a hideg csapán tudja követni a nyomot. A feladata – ha nem vezetéken, hanem hajszára küldve dolgozik – hogy jelezze a vad megtalálást és annak állapotát: ha még él, csaholva „állítani” kell; a vad kimúlása esetén csaholással jeleznie kell vagy gazdájához visszamenve, őt a vadhoz kell vezetnie.
Barkácsolás fogattal, szánnal vagy gépkocsival történhet. A kutyának csak az esetleges sebzéskor van feladata.

Magyarországon az akita ma még nem vizsgaköteles de vannak országok ahol akár medvére is vizsgázhat a kutya.
A vizsga menete röviden: egy kertben van a medve megkötve – ami a kutya biztonságát hivatott szavatolni. Pontozzák a kutya keresési stílusát annak tempóját, kitartását és a medvével való viselkedését - a fogás  plust pont, ám a félősség kizáró hiba.

Hűség:
A végére hagytam egy szép és igaz történetet, amellyel szeretném megmutatni minden olvasó számára, hogy én miért nem tudok hűségesebb kutyát elképzelni mint az Akita Inut. A történet Hachiko-ról szól:
Hachiko egy tanár kutyája volt, akit minden nap elkísért a vonat állomásra majd hazament. Mikor a gazdája hazajött a munkájából ő az állomáson várta. Ám egy nap a férfi meghalt egy órája közben. De a kutya mégis minden áldott nap ott várta 9 éven keresztül. A férfi családtagjai hiába kötötték meg eltépte láncait és minden nap esőben, fagyban ott várta a gazdáját. Ez így ment az utolsó napjáig. 11 évesen elpusztult.


Hachiko emlékére állított szobor Tokyo
 egyik pályaudvarán.

  Boros István

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 344 vendég böngészi