VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A vadász öltözködése

A vadász ruházata, a ruházat általános szerepén túlmenően, a vadászat eredményességét is befolyásolja. Közvetlenül vagy közvetve a sörétlövés eredményességére is hat.

Bemutatkozik a Shingalana Chris Labrador Kennel Nyomtatás E-mail

 

  Tenyésztéssel és vadászkutyázással 2002-től foglalkozom. Akkor még úgy gondoltam, hogy nekem jobb, ha már „kész” kutyát kapok a kezembe, ezért a kutyáim képzését egy ismerősömre bíztam. Nemsokára rájöttem, hogy a kutyák sokkal jobb „tanulók” az én kezemben, mint a hivatásos tréner kezében. Döntöttem: saját magam fogom képezni a kutyáimat. A döntés eredménye: minden kutyám VAV-os és rendelkezik a retrieverek MV-jával is. Természetesen minden kutyámmal járok vadászatokra is. A jelenlegi 4 kutyám közül hárommal versenyzek.

 

Lia az első vadászó - versenyző labradorom.
Vele követtem el mindazokat a hibákat, amiket felvezető elkövethet. Ő tanított meg arra, hogy egy jó genetikájú labradornál nincs olyan felvezetői hiba, amit ne lehetne helyrehozni.  Általa tapasztaltak alapján merem azt tanácsolni minden hozzám forduló kutyavezetőnek, hogy csak azután vegyen másik kutyát - akinek a vételét azzal magyarázzák, hogy "elrontottam a kutyám, de majd a következőnél már megmutatom" - miután az elkövetett hibát helyre tudta hozni.
Lia tanított meg arra is, hogy a jól képzett kutya nem az, aki a gazdi minden parancsát - feltétel nélkül -végrehajtja, hanem az, az igazi jó vadászkutya, aki felismeri a különböző vadászati szituációkat és teszi a dolgát: TERÍTÉKRE HOZZA A VADAT a gazdi, a vadászok, a vadászatszervezők teljes megelégedésére. Vadászatokon szinte eggyé válok a kutyámmal, ő úgy figyel rám, hogy szinte észre sem lehet venni, de én ugyanúgy tiszteletben tartom őt, pl. amikor ő már hallja a hajtás zaját,figyelme már csak a vadászatra koncentrálódik, én sem beszélgeteket tovább - hiába van hajtás-szünet - hanem minden figyelmem a kutyáé és a vadászaté.

A versenyzésünk nehezen indult, hisz tapasztalatlan voltam. (Véletlenül megláttam egy bírói bejegyzést: "jó kutya, rossz felvezető" ez méginkább inspirált arra, hogy helyt tudjunk állni ne csak vadászaton, hanem versenyeken is.)
Hogy ez az elhatározás mennyire volt sikeres? Liával Szlovák FT-on 3 évben lettünk I. helyezettek, 2 évben lett a kutya a Hungária Retriever Klub Apportbajnoka, 1 alkalommal a Magyar Labrador Klub által szervezett FT-on "nagyon jó" minősítést ért el. Többször munkavizsgázott, 3 alkalommal 90% fölötti eredménnyel.

Liának 6 éves koráig csak 1 almot hoztam le, de amikor 6 éves lett, úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy megkeressem az utódját. Felvetődött bennem a gondolat, hogy tiszta FT vonalú, angol kutyát vásárolok magamnak, de ez csak röpke felvetés volt részemről.
Úgy éreztem, hogy nekem LIÁTÓL  kell   utód. Már csak azt kellett eldöntenem, ki legyen az UTÓD apja. 2-3 kan jöhetett számításba nálam, végül Rácz István Angliából behozott FT vonalú munkakanjára esett a választásom. Hogy miért éppen ő rá?  Az ok, az volt, hogy láttam dolgozni, versenyezni Cézár-utódjait. Volt köztük olyan, akinek az anyja is Angliából behozott FT vonalú szuka volt, de volt olyan is, akinek az anyja ugyan olyan sárga, vadászó kutya volt, mint az én Liám. A sárga anyától származó kölykök munkája ugyan annyira tetszett, mint az angol FT vonalú anyatól származó kölyköké. Különös gonddal figyeltem, hogy milyen adottságokat hoztak a kölykök és hogy a teljesítményük a jó trénernek köszönhető vagy a jó genetikának.  Úgy ítéltem meg, hogy az általam megismert  Cézár kölykök mindegyike nagyon jó adottságokat kapott az apától, hisz Cézár általam megismert és nagyraértekelt összes tulajdonságát felfedeztem az utódjaiban is.

Így született meg Isa Black Diamond Lia és Cézár utódjaként, Lia 2. almából.
Isa most másfél éves. 7 hónapos korától vadászik. 11 hónaposan munkavizsgázott, egyéb versenyeken, amin elindultunk (ugyan a teljesített feladatokra közel max. pontszámot kapta, de valószímű fiatal kora miatt  - beugrás, a bíró által kért behozási sorrend felcserélése 3-as jelölésnél - benulláztunk, de összességében nagyon elégedett vagyok az eddigi munkájával.
A versenyzést vele szeretném folytatni.

Lia 3. alma 2009. október 17-én jött a világra. Az apa: Domino, aki  Isa Black Diamond apjától és egy magyar, sárga színű, vadászó anyától származik. 4 sárga és 4 fekete kölyök született. Bízom benne, hogy a kölykök méltó utódjai lesznek Liának és a "Nagy" Cézárnak, a nagyapának. 

Lori kutyámról: Ő Lia testvére. Lia és Lorika összeszokott páros, velük tudok párban is vadászni. Öröm nézni, amkor fegyelmezetten összedolgozik a két kutya. A párossal vadászni tőlem is sokkal nagyobb odafigyelést igényel, a gondolataim nem kalandozhatnak el, mert gyorsan bebizonyítanák, hogy nélkülem is tudnak vadat összeszedni.
Két kutyával való vadászást csak nagyon fegyelmezett, tapasztalt és összeszokott párosnak szoktam javasolni.

Még pár szót Óceánról, aki most 2,5 éves. (Még nem döntöttem, hogy temyészteni fogom-e vagy sem.)
Ő Carin (csoki színű labrador) és Manu kölyke. Az anya HCH, az apa ICH. Küllemi kutya ellenére vele is vadászok, csak úgy, mint az anyjával tettem, aki pár hónappal ezelőtt ment el tőlünk az örök vadászmezőkre. Óceán is munkavizsgás, van 2 teljesített WT-je. Nem várok el tőle annyit, mint Isától, de ő a bizonyítéka annak, hogy megfelelő környezetben a küllemi tenyésztésű labrador is vadászkutya a szó nemes értelmében. Egy két mozzanatot leszámítva, soha nem kellett szégyenkeznem miatta vadászatokon., sőt szeretek is vele vadászni. Óceán és Isa is tud együtt dolgozni, tehát akár kettőjükkel is el merek indulni vadászatra.

 

Hálás szívvel emlékezem a Cserhátvidéki VT-ra és a Tábi VT-ra, akiknél a vadászkutyázást kezdhettem. Köszönettel tartozom a VT vadászainak, akik főleg vizslás vadászok voltak és férfiak, hogy engem, mint nőt és mint retrieverest is befogadtak és a kutyáim munkájáról mindig elismeréssel szóltak.

 

A tenyésztés során minimum olyan munkaadottságú egyedeket várok, mint az anya. Apának csak olyan labradort választok, akivel együtt vadászunk vagy versenyzünk, esetleg együtt tréningezünk.

 

 

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 344 vendég böngészi