VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés hatása a vadra

A sörétlövésnek a vadra gyakorolt hatása elsősorban nem életfontosságú szervek károsításán, roncsolásán alapszik, mint a golyólövés.

Mikor kell a kutya kiképzést elkezdeni? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   

 

 Nehéz eldönteni, hogy mikor kell a kölyökkutya kiképzését elkezdeni. Az sem egyértelmű, hogy mit nevezünk kiképzésnek, hiszen a tanulási folyamat szinte a születéssel kezdődik.
A legtöbb ember a kiképzés kezdetén azt az időpontot érti, amikor a kölyökkutya elkezdi elsajátítani a vadászkutyák által végrehajtandó feladatokat.
 
Azonban ez előtt elengedhetetlen, hogy elkezdjen bizonyos dolgokat gesztusokkal hangokkal összekötni. Még a kiképzés meg kell tanulnia figyelni a gazdára, és el kell kezdenie a gazda és az ő közötte lévő kapcsolat megértését és kiépítését.
Ez a folyamat feltétlen alapja a vadászati kiképzés hatásfokának.
Ha a kutya figyelmetlen, feltétlenül tegyük be egy kennelbe minden nap néhány órára, ahol egyedül van. Hagyjuk unatkozni. Ha foglalkozunk vele, feltétlenül egyedül legyünk vele -  ás személy vagy kutya társasága nélkül.
Egy négy hónapos kutyakölyöknek a legmegfelelőbb környezet az, ahol élvezheti a szabad játékot, de ugyanakkor korlátokat is jelent számára ( nem tudjon elcsavarogni).
Használjuk fel ezt az időszakot arra, hogy a kutya önfeledten játsszon, amikor pórázról elengedjük. Találkozzon, más kutyákkal és ne tiltsuk meg neki az ismerkedést a játékot. Inkább mi is közeledjünk felé, hogy közelünkbe legyen, de ne hívjuk vissza, amíg önmagától nem unja el a játékot. Úgy érezzük, hogy a kölyökkutya nem figyel ránk, azonban ez nem így van – nagyon is figyel minden mozdulatunkra.
A foglalkozás csak annyiból álljon, hogy behívjuk néhány másodpercre leültetjük. De azonnal engedjük menni. Mindig maradjuk higgadtak, és halkan beszéljünk a kutyával.
Vegyük rá, hogy kövessen minket. Tegyen meg néhány lépést mellettük póráz nélkül.
Fontos tudnivaló, hogy a kölyökkutya korán megtanulja követni a kezünket, figyeli azt és reagál rá.  
Hangunkat inkább csak a kapcsolat tartására használjuk és hangoztassunk túl gyakran.
Ezek a gyakorlatok megalapozzák a pórázos kiképzést, ami a tényleges munkát jelenti majd. Megtanul a kutya figyelni és hallgatni ránk, valamint megszeret és akar velünk lenni.
Ez a kötöttségek nélküli szocializálódás, ami teljesen játékos alapokon nyugszik, az alapja a további sikernek.
A komoly kiképzési feladatokat ezután el lehet kezdeni, de ne vigyük őket túlzásba.
A zsákmányszerző ösztön felkeltése, játékos keresés lehet a korai kiképzés rézse, azonban ne vigyük túlzásba és sose legyünk erőszakosak!
A java csak ezután jöhet.

 

 

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 351 vendég böngészi