VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes töltény leírása

Az apróvad vadászatához sörétes töltényt használunk, mivel e va gyors mozgása terített lövést tesz szükségessé. Meg kell tehát is merkednünk a sörétes tölténnyel is.

A klikker kiképzésről PDF Nyomtatás E-mail

 


 Egyre több embert kezdett el foglalkoztatni világszerte, hogyan lehetne kedvencüket mindenféle negatív behatás nélkül tanítani. A válasz tulajdonképpen már évtizedek óta az emberek orra előtt hevert, azonban valami miatt csak az utóbbi évtizedben kezdett igazán teret hódítani ez az állat számára is érdekes, élvezetes tanulási mód.

 Világszerte óriási szkepticizmus övezi, de ha valaki egyszer kipróbálja, utána már nem tud szabadulni tőle.  Amikor a gazdi látja a kedvencén, hogy az gondolkozik és aktív résztvevője akar lenni a gyakorlatok végrehajtásának, nem kényszerűségből csinálja, hanem a móka kedvéért, akkor az ember elgondolkozik rajta, hogy muszáj-e fizikai behatásokat alkalmazni a tanításhoz… Hiszen az állat megcsinálja magától is amit szeretnénk, ha mi kitaláljuk ő mire vágyik igazán.

Eddig ez így szép mese és az embernek inkább az a benyomása, hogy szuper dolog lehet, ha tinilányok táncolni akarják megtanítani a kutyájukat vagy esetleg integetni, pörögni, tolatni. Valóban erre is kitűnő eszköz, de számtalan példa igazolja, hogy akár egy IPO III-as szintű munkakutyát is ki lehet képezni anélkül, hogy életében közelről megtapasztalja akár a szöges vagy akár a fojtó nyakörvet. Hihetetlen, igaz ?

A clicker-training (klikker-tréning) alapvetően bármilyen állatfajon kiválóan alkalmazható a kutyától kezdve, a macskán keresztül, a delfineken át, akár a piranha-ig is, ám a következőekben kutyákról lesz szó. A klikkeres-kiképző alapvetően nem sztereotípiákon alapuló módszerrel képzi kutyáját, hanem kutató módszerrel, operánsan, folyamatos kontroll alatt tartva a kutya minden mozdulatát és ezek közül az adott kritériumoknak megfelelőket pozitívan megerősítve formálja a kutya viselkedését. A viselkedés-formálás miatt nem kell attól félni, hogy a kutyában esetleg rossz dolgok rögzülhetnek kiirthatatlan módon.

B.F. Skinner az élőlények viselkedését tanulmányozva jött rá arra az összefüggésre, hogy bármilyen élőlény viselkedésében a pozitívan megerősített elemek előfordulási gyakorisága megnövekszik, míg a nem megerősítettek eltűnnek. Nyilván esetünkben a megerősítés érkezhet a kiképzőtől ill. a környezetből is és ezt folyamatosan figyelembe kell venni a tanítás alatt. Erre a törvényszerűségre megszámlálhatatlan példát tudunk hozni a saját életünkből is. Vegyünk egy hegedűórát. Ha egyszer is megdícsérik, milyen szépen játszunk, biztosan több kedvünk lesz tovább gyakorolni, mintha a környezetünkből semmilyen információ nem érkezne. A negatív megerősítés – a “hagyd már abba!” – sem feltétlenül célravezető, ha tényleg abba szeretnénk hagyatni valakivel a nyikorgást.

Lehet, hogy ez csak ösztönzően hatna rá…
A klikker-tréning legfontosabb eszköze maga a klikker. Ez egy kommunikációs eszköz – nem több, nem kevesebb – amely egyedi hangjával a kutya viselkedésében kívánatos momentumokat hivatott megjelölni. A hatékonyságához elengedhetetlen feltétel, hogy a jelző hangnak kellően rövidnek kell lennie, hogy akár a másodperc töredékrészében végzett mozzanatot is jelölni lehessen vele, a hang teljesen különüljön el a környezetben előforduló hangoktól, ill. a hang mindig ugyanaz legyen, ezzel is segítve a kutya munkáját, ne kelljen azon gondolkoznia, hogy ez most az volt-e vagy sem. Ehhez természetesen egy olyan megbízható eszköz kell, amely könnyen kezelhető, nem romlik el könnyen és kis helyen elfér. A klikker ezeket a feltételeket tökéletesen teljesíti. Fémes kattanó hangja rövid, elegendően hangos és semmilyen egyéb környezetben is előforduló hangra nem hasonlít. A kis műanyag ház egy gyerek tenyerében is kényelmesen elfér, ill. könnyen tudjuk pl. a csuklónkhoz rögzíteni.

Az alap ideológia a klikker-tréningben tulajdonképpen egy láthatatlan szerződés a kutya és a gazda között: “Ha Te azt csinálod, amit én akarok, akkor én megadom neked azt, amit Te akarsz”. Ez a dolog, amit a kutya akar – amit felkínálunk neki a helyes viselkedés produkálásáért – az elsődleges megerősítés (primary reinforcer – PR), ami bármilyen olyan dolog lehet, ami a kutya számára pozitív élményt jelent. Lehet egy eldobott labda, lehet jutalomfalat, lehet símogatás, bármi, ami a kutya számára is jutalmat jelent.

Erre feltehetjük a kérdést: De akkor minek a klikker, ha úgyis az elsődleges megerősítés megszerzésére megy ki a játék ? A válasz egyszerű. A klikker csak egy eszköz, amivel pontosan megjelöljük azt a pillanatot, amikor a kutya olyat csinált, amiért a jutalom jár. Mivel a kutya alapvetően a jelenben él, ezért sokkal könnyebb neki megérteni, mit akarunk tőle, ha a jutalmat pontosan abban a pillanatban kapja, amikor a jót csinálja. Ehhez meg kell neki tanítani a klikker hangját értelmezni. Ez a hang ún. kondícionált megerősítés (conditioned reinforcer – CR) lesz a kutya számára, vagyis tudja, hogy amikor hallja, akkor jót csinált és az “igazi” jutalom is hamarosan érkezni fog utána. Alapszabály: egy klikk – egy jutalom. Nincs klikk jutalom nélkül és nincs jutalom klikk nélkül. Ezt a szakirodalomban klikk/jutalomnak – K/J – nek jelölik (click/treat – C/T).

A jutalom kondícionálása egy pavlovi reflex kialakítása a gyakorlatban és pillanatok alatt végre lehet hajtani. Egy nyugodt helyen klikkelünk egyet és egyből adjuk a jutalmat a kutyának. Ezt 2-3 nap alatt napi 4-5 perces gyakorlással megfelelő mélységben el tudjuk sajátíttatni a kutyussal.

Ha a jutalomkondícionálás lépcsőjén túljutottunk, tulajdonképpen elkezdhetjük a tényleges kiképzést akár egy 10 hetes kiskutyával is. A hagyományos módszerekkel szemben itt nincs olyan probléma, hogy a kutyát idegrendszerileg túlterhelhetjük, sőt tulajdonképpen közvetlen fizikai kontaktusra sincs szükség ahhoz, hogy a kutya megértse mit akarunk tőle.

forrás:klikker.hu

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 347 vendég böngészi