VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Mit vegyünk figyelembe kennel építésekor? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   

Sokszor felmerülő kérdés milyen kennelt építsünk kedvenceinknek. A leggyakoribb kéedések: Milyen méretű legyen a kutyaház ill. a kifutó? Több különböző korú kutyát tehetünk-e egy kennelbe?Rendszerint az idősebb kutyákat érdemes külön kennelben elhelyezni. Ha van kutyánk, amelyet képezünk, azt feltétlenül külön helyezzük el.
A kölyökkutyák esetében az alap engedelmességi tréning elsajátításakor feltétlenül figyelemelterelő és fegyelmet lazító dolog, ha több kutyát tartunk egy kennelben. Egyébként 12 hónapos kor alatt az együtttartásnak nincs hátrányos egészségügyi vonzata a kutyára nézve. – feltéve persze, ha a kennel mérete az együtttartott kutyák számának megfelelő.

A legszerencsésebb helyzet, ha a kennel kialakítása tiszta lappal indul, az alapoktól és nem kell alkalmazkodnunk, már meglévő létesítményekhez: épület, kerítés stb.
Az építés előtt, ha tehetjük, építsünk ki víz, szennyvíz és elektromos bekötési lehetőséget, amelyek használatával sok munkát takaríthatunk meg a későbbiekben.
A fém részek acél idomokból és hegesztett vashálóból készüljenek, amit célszerű galvanizálni, hiszen a kutya vizelete erősen korrodáló. Sima kerítésdrót nem elegendő, mivel azt a kutya hamar kibontja.

A padozat alá rakjunk szigetelést, hogy a téli időszakban a padló melegebb legyen. A padlóba beépített lefolyó megkönnyíti a kennel tisztántartását. A lefolyó tisztítható legyen, hiszen a belekerülő szőrök hamar eldugítják azt. A beton aljzat fölé tegyünk keményfából készült kazettákat, amelyek kivehetőek és moshatóak. A csupasz beton hosszútávon árt a talpaknak, az ízületeknek és a szőrzetnek.
Az oldalfalak, közül legalább kettőt tömör fa, vagy OSB lapból célszerű elkészíteni, hogy széltől és esőtől védett sarkot tudjunk kialakítani kutyánknak. Tájoláskor, vegyük figyelembe a szélirányt és a napsütést.
A kutyák számára, helyezzünk el pihenőt és kutyaházat a kennelben. A kutyaház mérete mindig a kutyák számától és méretétől függ. A kutyaházat úgy kell méretezni, hogy kényelmesen elférjenek kutyáink, de ne legyen túl nagy, hogy hideg időben könnyebben felmelegíthessék a belső teret. Anyaga mindig fa legyen. Legalábbis a belső felületen, ahol a kutyával érintkezik. Ne használjunk szintetikus anyagokat és festékeket a belső felülethez.
A kennelek méretével kapcsolatosan. Két közepes termetű kutya számára 2X4 méteres kifutóval rendelkező kennel elegendő helyet biztosít. A pihenőhely pedig 2X1,5 M legyen. Amelyet erős anyaggal bevont szivaccsal bélelhetünk.

Ne feledjük a kennel, arra való, hogy kutyánkat megvédjük az időjárás viszontagságaitól, biztos helyen tudjuk, tiszta, kényelmes pihenési lehetőséget biztosítsunk számára, de bármekkora is legyen a mérete a kutya nem tud benne eleget mozogni benne. Így a kennelben tartott kutyával naponta foglalkoznunk kell, meg kell alaposan mozgatni és lehetőséget biztosítani számára, hogy gazdája közelében legyen!
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 347 vendég böngészi