VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A mai sörétes puskák

A ma használatos sörétes puskák szerkezetének kialakítása lényegében már a múlt század végén befejeződött. Többségüket napjainkban gyárakban, precíziós gépekkel készítik, mérnöki tervek alapján.

Egészséges csípő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   

avagy hogyan tudjuk kutyánk számára megteremteni a lehetőséget, hogy csípője minél egészségesebb legyen. A kutya csípő diszplázia szűrésének számos országban való rohamos terjedése ellenére, a jelenség még mindig valós problémát jelent sok kutyafajta esetében.

 


 
Habár a kutya genetikusan öröklött tulajdonságai ellen nem tehetünk semmit, mégis megfelelő tartásmóddal valamelyest befolyásolhatjuk az minél jobb csípő kifejlődését.
 
Nem is olyan régen, a gömbölyű kiskutya látványát tekintettük ideálisnak. Mondván a plusz zsírfelesleg tartalékot képez arra az esetre, ha a kutya megbetegedne. Valamint a kövér kiskutya látványa aranyos és ártatlanságot kölcsönöz neki. Manapság a súlyfelesleget csípő diszplázia kockázati tényezőnek tekintjük a kölyökkutyáknál. Amellett az is igaz, hogy amelyik kutya nem örökölt hajlamot a betegségre annál nem alakul ki néhány hónapos kövérség miatt.   Azonban ki tudja biztosan, hogy a kiskutyában milyen gének lapulnak? Ezért a biztonság érdekében a legjobb, ha a kölyökkutyát nem engedjük túlzottan elhízni. Ha nem biztos benne, hogy mennyi táplálékra van a kölyökkutyának szüksége, vagy esetleg nem tudja eldönteni, kövér vagy sovány. Keresse fel állatorvosát és konzultáljon vele az ügyben. 

A másik tény, hogy a rendszeres masszív terhelése a lábaknak, például szilárd (beton- vagy kő-) burkolaton való ugrálás kölyökkutya esetében szintén ront a csípőízületen. A lépcsőn való járás vagy arról való ugrálás szintén káros lehet. Rövid kerítés mellet kialakított kifutók , melyben a kutya fel alá rohangál rövidtávon ill. a hosszú csak pórázon (elengedés nélkül) lépésben megtett séták szintén károsak lehetnek a csípőízület fejlődésére.

Ha nem vagyunk abban biztosak, hogy mennyi és milyen mozgásforma felel meg kutyánknak, vagy a kutya csípőjét akarjuk ellenőriztetni, akkor szintén forduljunk állatorvosunkhoz tanácsért.
 

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 349 vendég böngészi