VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

Hátultöltő puskák

Az elöltöltő puskák töltési és ürítési nehézségei, valamint egyéb hibái miatt a 19. század elején ismét intenzíven kezdtek foglalkozni a hátultöltő puskák kialakításával. A korábbi ilyen irányú próbálkozások ugyanis - az egységes kaliber és töltény hiánya, valamint az akkor készített zárszerkezetek elégtelensége miatt - nem vezettek eredményre.

Retriever kiképzés: Hogyan tanítsam meg a kutyámnak az irányba küldést? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   

 

 When gun dog training, how do I teach 'get back'?A "keresd hozd” az egyik legfontosabb és leghasznosabb parancs fácánvadászatokon. A kutyát a célterületre küldve tudjuk megkerestetni a vadat, lg akkor is ha a kutya a leeső fácánt nem látta.

 

Ennek a tanítását rendszerint egy olyan beállított szituációval kezdjük, amelyik gátolja a kutya minden irányba való elrohanását. Ezt rendszerint fal vagy kerítés mellett végezzük az első apportoknál.
Elkezdünk a fal mellet az egyik irányban haladni és hagyjuk, hogy a kutyánk előre menjen. Azután megállunk, megfordulunk és az ellenkező irányba eldobunk egy jól látható dummy-t, úgy hogy a kutya a dobást lássa.
Pár lépést tegyünk meg a dobás irányába. Megállunk, leültetjük a kutyát és a "Keresd, hozd" parancs hangoztatása mellett elhozásra küldjük a kutyát.

Ahogy a kutya elindul az apportért, többször hangoztatjuk, a "Keresd, hozd " parancsot elhozás közben.

Ha a kutya már többszöri gyakorlás után biztosan tudja, hogy ott van a dummy. Ismételjük ugyanezt a gyakorlatot, de a kutya most már nem lássa, amikor eldobjuk a dummy-t.

Ha a kutya biztosan hajtja végre a feladatot és tudja, hogy van célja a visszaküldésnek, még akkor is ismételgessük, a „Keresd,hozd” parancsot, több alkalommal.

Ha már ez biztosan megy, folytathatjuk a következő lépéssel (szintén fal vagy kerítés mentén): A kutyát leültetjük magunkkal szemben és a dummy-t a feje felett dobjuk el. Vigyázzunk, hogy ne túl alacsonyan és ne túl messze először.

Jobb kezünket felemelve két újjal irányba mutatva, és a többi újat behajtva, megfelelő bíztató hangsúllyal kiadjuk a „Keresd, hozd” parancsot.
Ilyenkor már a kutya irányba fordul és behozza az apportot.
Néha tapasztalható, hogy a kutya legyökerezik, megzavarodik, és helyben marad. Ebben az esetben egy-két lépéssel vissza kell lépnünk. Ekkor határozatzabban küldhetjük az elhozásra..

Mindig ismételgessük a „keresd, hozd” vezényszót a visszahozáskor.  

Ha ezek már megfelelően és biztosan működnek, próbálkozhatunk több irány bevezetésével, majd távoli irányítással.

Végül hagyja a kutyák kissé eltávolodni magától, dobja el a dummy-t valamilyen irányba, úgy, hogy a kutya ne lássa, majd küldje a kutyát keresésre.

 

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 237 vendég böngészi