VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

Elöltöltő puskák

Az első tűzfegyverek lényegében hátul zárt, rövid csőből álltak, a lőport pedig a lőporkamrán levő lyukon át gyújtották meg égő fáklya vagy izzó drót segítségével. Az első kézi tűzfegyverek csövét rúdra erősítették, amit elsütéskor a lövő a hóna alá szorított.

Hogyan akadályozzam meg, hogy a kutyám betörjön a vad után? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   

 


A kutya sokszor azt hiszi, hogy a vadászat sikere rajta múlik, és mindent megtesz, hogy elkapja a vadat.
Van egy fekete labradorom, majdnem két éves. A kiképzés során minden rendben ment, amíg mostanában vadászatra került a sor és mindig betör az egészségesen elmenő madár után.
A dummy apportírozása kitűnően megy neki. Próbáltam gerle vadászaton megszoktatni, hogy ne törjön be. De minél kevesebb lövéshez jutok, annál nehezebb visszatartani a betöréstől a kutyát. Azonban, ha sok galambot sikerül lőnöm nyugodtan ül mellettem.

 

Hogyan tudnám megoldani, hogy ne üldözze a nyulat vagy őzet?  
Egyesek az elektromos nyakörvet javasolták, de én nem akarok ilyen durva módszerekkel élni
!

A kiképző válasza:
Két dolog kell figyelembe venni.  Amint a kutya az apport eldobása vagy a dummy kilövésekor helyben marad (lövés leadás nélkül), jó úton haladunk a megoldás felé és megtettük az első lépcsőfokot. A kutya kezdi megérteni a feladatot.
De valójában még mindig azt hiszi, hogy a vadászat sikere azon múlik, el bírja-e kapni a vadat.
Senki sem tud mindig tökéletesen parancsteljesítő kutyát nevelni. Adódnak olyan helyzetek, amikor a kutya nem teljesíti a parancsot, vagy nem időben teszi azt.

Bármi parancsot adunk a kutyáknak, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy azt végre is hajtja. Legyen az akár olyan apróság, hogy várja meg amíg mi megyünk be elsőként a kapun, vagy ki és beszállunk az autóba, vagy odajöjjön amikor hívjuk. Bármilyen csekélységnek is tűnnek ezek a dolgok a végrehajtást mindig 100%-osan meg kell követelnünk, és azonnal reagálnunk kell rá.

Habár a vadűzése egy nagyobb probléma minden vadász szemében, a kutya szemszögéből egyetemértékű az előbb említett csekély dolgokkal. Ha a mindennapokban nem fegyelmezett q kutya a kutya, miért éppen a vasárnapi vadászaton lenne az? Tehát mindenben, mindig követeljük meg a pontos végrehajtást.
A következő lépésben meg kell értetni a kutyával, hogy a fegyver hangjára vagy a leleső vad láttára való berohanás elfogadhatatlan viselkedési forma. Ezt az éleshez hasonló helyzet teremtésével tudjuk elérni.

Egyszerre a fegyvert is kezelni és a kutyára is figyelni nem egyszerű feladat, ezért jobb ha segítővel megyünk a gyakorló terepre, aki a fegyvert kezeli és mi a kutyára tudunk koncentrálni.

Ha egyszer elkezdjük az ez irányú kiképzést soha nem engedhetjük meg, hogy a kutya betörjön. Tehát találnunk kell valamilyen módszert a nem kívánatos viselkedési forma félbeszakításához. Ez lehet egy hosszú vezeték a roham megállításához, amit rögtön fenyítés követ.

Nagyon következetesnek és szigorúnak kell lennünk, soha nem engedhetjük elszaladni a leeső vad láttán.

Az apporttal való visszatéréskor azonban fenyíteni sosem szabad, mert ezzel egyéb komoly problémákat okozhatunk.

Ha mégis a tréning közben a kutyánk betörne, az egészet előröl kell kezdeni. De azt az apportot már engedni kell elhozni, sőt dicsérni is kell érte. Ilyenkor egy lépést tettünk hátra de legalább nem rontottuk el az apportot! Sok időt vehet igénybe mire a kutya világosan, megérti, hogy lövés számára a nyugodt helyben maradást kell,hogy jelentse. Ha ezt valóban el akarjuk érni kutyánkkal nagy türelemre lesz szükségünk.

Az őz és nyúlüldözéssel kapcsolatban, pedig annyit, hogy ennek kiküszöbölésére szükségünk lesz egy segítőre, aki visszariasztja a kutyát üldözés közben, egy váratlan pillanatban előugrik és ráijeszt a kutyára. A kutya néhány ilyen akció után felismeri, hogy az a viselkedésforma nem kívánatos. Az őz üldözése nem szimulálható. De ha egy fegyelmezett kutyánk van, aki igazán tudja mi az a „nem” bármi is legyen a szituáció, akkor ezt a kérdést is meg tudjuk oldani.

Ha a kutyával jó a kapcsolatunk, és annak érdekében, hogy a kutya tudja mikor kell a segítségünkre lennie, ezek a gyakorlatok egyáltalán nem ássák alá a gazdával való kapcsolatot.

 

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 237 vendég böngészi