VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Milliárdok kutyatápból PDF Nyomtatás E-mail
Írta: istkom   
Milliárdok kutyatápból

Méltatlanul lenézett iparág a kutya- és macskaeledel-gyártás, pedig hatalmas bizniszről van szó: az üzleti élet ezen szeletét uraló páros egyik fele, a Mars - igen, a csokigyártó - most vásárolta fel a másfél milliárd eurót érő Royal Canint, ellenfele, a Nestlé...

- igen a szellemi fogyatékos rajzfilmnyúl - pedig most készül a Ralston Purina bekebelezésére. Nálunk is ez a duó tarol, vagyis a Pedigree-Whiskas-Kitekat-Chappi négyes a Darling-Friskies duó ellen.
Sokkal nagyobb ütemben bővül a kutya- és macskaeledel-piac, mint a legtöbb hagyományos iparág: a piaci szereplők a magyarországi növekedést idén 15 százalék körülire becsülik, a világátlag évi 5 százalék. A nagyobb hazai tempó oka egyszerűen az, hogy Morzsi pár évvel ezelőttig nálunk moslékot vagy "csirkedarálmány" fedőnevű patkányreszeléket kapott, a nyúlbogyó küllemű gyári táp pedig olyan távoli dolog volt, mint a golfozás.
Nem babra megy


A nagy tempó nagy bevétellel jár. A most felvásárolt Royal Canin éves bevétele 600 millió euró (154 milliárd forint), piaci értéke 1,5 milliárd euró körüli. A Mars - pontosabban százszázalékos leányvállalata a Masterfoods Holding - a BNP Paribas társaság 56 százalékának megvételével jutott konkurenséhez, amelynek részvényárfolyama az elmúlt 3 év során megduplázódott.
A kedvencünknek a legjobbat
Az óriási élelmiszeripari cégek mostanában startoltak rá igazán az üzletágra, miután felmérték, hogy sokkal gyorsabban növekszik, mint az emberi tápipar. Ráadásul kimutatták, hogy míg a vásárlók saját táplálásukat hajlamosak az olcsóbb márkákra való átszokással gazdaságosabbá tenni, a kis kedvenceknek mindig a drágább, a reklámok szerint egészségesebb eleségekből vesznek.
A világon átívelő nagy párharc
A Mars a Royal Canin megvételével igen erős lesz Európában. Ha a Nestlé, amely a legnagyobb piaci szereplő az Egyesült Államokban, megszerzi a Ralston Purinát, az ország második legnagyobb eledelgyártóját, az USA piacán messze a legnagyobb játékossá válik. A Mars - hiába ad el évi 14 milliárd dollár értékű Snickers, M&M's, Uncle Ben's és egyéb terméket Amerikában - ezen a terepen elemzők szerint túl kicsi a további terjeszkedéshez.
A Nestlé a Ralstonnal együtt - ha a felvásárlást egyáltalán engedélyezik az unió versenyhatóságai - az európai szárazeledel-piacon fenyegethette volna a Mars egyeduralmát, ám az ebben a szegmensben legnagyobbnak számító Royal Caninnel együtt a csokisok nyeregben maradhatnak. (A Nestlé az év elején ugyan megvette a Ralstont 10,4 milliárd dollárért, de a TheDeal.com szerint egyáltalán nem biztos, hogy erre rábólintanak a versenyhivatalok. Az EU hatóságai az ügy vizsgálatát éppen most hosszabbították meg 2 héttel.) Hát ilyen kemény a kutya- és macskaipari verseny.
Ugyanaz magyarban
A globális gazdaság idején a magyar piac sem kivétel, nálunk is a két óriás uralkodik. A Mars (Best Foods ) a Pedigree, a Whiskas, a Kitekat és a Chappi márka tulajdonosa. Magyar földön a száraz tápokat gyártják, a konzerveket Ausztriából és Németországból hozzák be. A Nestlé a Darlingot és a Friskiest futtatja, amelyeket mind a büki üzemében állítja elő.
Tízmilliárdos hazai piac
Mayer Zsolt, a Master Foods Bt. pr-menedzsere a teljes magyarországi táppiacot nagyjából 10 milliárd forintosra becsülte. Pontosabb közelítést annál nem kaptunk, mint hogy a két nagy "meghatározó" részesedéssel bír. Az utánuk következő, harmadik helyezett a Porcijó termékeket gyártó Bábolna Rt., amelyet a sajtóban gyakran neveznek zászlóshajónak, pedig csak egy mezőgazdasági és élelmiszeripari részvénytársaságról van szó. Ők a nagy hipermarketek számára úgynevezett "on label" termékeket is szállítanak, ami magyarul annyit tesz, hogy az eledelekre az illető áruházlánc neve kerül.
Véres konklúzió
Akinek a kutyája rendszeresen passzíroz véres csontszilánkokat a szőnyegbe az megérti, hogy a rendszerváltás után a magyarok miért fordultak nagy buzgalommal a nagynyomású kárpittisztító gépek és a száraz tápok felé.
 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 297 vendég böngészi