VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés hatása a vadra

A sörétlövésnek a vadra gyakorolt hatása elsősorban nem életfontosságú szervek károsításán, roncsolásán alapszik, mint a golyólövés.

Vért adnak a kiskedvencek is PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   

A cseh kutyák és macskák véradásokon vehetnek részt az állatsebészeteken, így segíthetnek megmenteni más háziállatok életét - írja a Mladá fronta Dnes címû cseh napilap.

Ahhoz, hogy regisztrált véradók lehessenek, a kutyáknak meg kell felelniük néhány követelménynek. Csak egészséges, két és nyolc év közötti, 25 kilogrammot meghaladó ebeket vesznek fel a véradói listára. Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is éber állapotban zajlik a vér levétele. Amint a lap írja, a kutyáknál legalább tizenkét vércsoportot különböztetnek meg, ám az nem függ a négylábú fajtájától.

"Az elsõ vérátömlesztésnél nem számít, milyen csoportú vért kap a kutya. Második alkalommal azonban már problémát okozhat, ha más csoportba tartozó vért adnak neki" - mondta Zuzana Bartkova, aki nõvérként dolgozik az észak-morvaországi Olmütz állatklinikáján. Macskák esetében ritkább a vérátömlesztés. Bár náluk csak három vércsoport van, nincs univerzális donor közöttük. Ráadásul néhány különleges macskafajtának a vércsoportja is speciális, amely eltér a közönséges házi cicákétól.

Az állati véradás nem ingyenes, a gazdik vagy tápot kapnak kedvenceik számára, vagy egy megegyezés szerinti kisebb pénzösszeget, párszáz cseh koronás (néhány ezer forintos) nagyságrendben. A cseh állatkórházakban mindenesetre növekszik az igény arra, hogy a házikedvenc mûtétjénél vérátömlesztésre is készenlétben álljanak.

 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 257 vendég böngészi