VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Kóborkutya probléma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   

Elharapódzott a kóborkutya-probléma Kaposvár térségében. Az eldobott, gazdátlan állatok cél nélkül portyáznak, s csak az ösztönös élni akarás hajtja õket.

Az elvadult kutyák hordái akár összehangolt vadászatra is képesek, hogy élelemhez jussanak. Veszélyt jelenthetnek az emberre is, s akár félelmükben, akár a korábbi kegyetlen tartásuk miatt kiszámíthatlanok is lehetnek.

Legalább ekkora veszélyt jelentenek rájuk nézve az emberek is: Kaposváron szinte mindennapos a megtorlatlan állatkínzás. A kóbor ebek gondjára Kaposvár környékének 54 települése együtt keresi a kiutat. A megyeszékhelyen megunt négylábúakat ugyanis a környezõ falvakban hagyják magukra. - A kilövés nem lehet megoldás egy európai országban, ezért állatmenhelyet szeretnénk létrehozni - mondta Lõrinczné Kiss Ilona somogyjádi polgármester. A Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás elnöke bejegyeztette az állat- és természetvédelmi alapítványt, amelyhez több közéleti személyiség adta a nevét. Pályázati kiírásra várnak.

Addig is keresik azt a használaton kívüli ingatlant, ahol kialakítható lesz az állatmenhely. 5-10 millió forintra lesz szükségük. A mûködtetés költségét az önkormányzatok fedeznék, megfelelve a szigorú jogszabályi elõírásoknak. - Messze vagyunk még attól, hogy felzárkózzunk a felelõs állattartási, állatvédelmi kultúra uniós színvonalához, de az elsõ lépéseket mihamarabb meg kell tennünk - mondta Lõrincz Kiss Ilona. - E munkában önkéntesekre s minden segíteni tudó jóakaratára számítunk. Kaposváron a Philip Egyesület oldotta meg a megyeszékhely hasonló gondját.

Egykor a sintértelepen végezték a kóbor kutyák, ahol elaltatták õket. Az egyesület 2006-ban átvállalta a gyepmester feladatait, és helyet biztosít, majd a kéthetes karanténidõ lejártával gazdát keres az állatoknak. Másfél száz kutya és macska elhelyezésérõl, állatorvosi ellátásáról gondoskodnak. A kóbor ebek Szántó Brigitta szerint a legritkább esetben veszélyesek. Inkább kiéhezettek, elcsigázottak, ezért hálásak a figyelemért. Agresszívvá az embertelen bánásmód teheti õket. - Hetente 3-4 kutya került hozzánk, és általában a felének sikerül gyorsan gazdit találnunk - mondta Szántó Brigitta. - Jelenleg az a legnagyobb gondunk, hogy csak ketten vagyunk erre a feladatra a testvéremmel, és nem találunk segítséget hozzá.

A menhely fenntartása nem olcsó. A várostól a gyepmesteri feladatokért kapott összeg szinte teljes egészében elmegy a havi 100-200 ezres állatorvosi költségekre. A napi betevõ biztosítása tápból 10-15 ezer forint, ha hús is kerül bele, akkor a duplája. Az üzemanyag havonta ötvenezres tétel. A támogatók fõként ételben, idõnként pénzben segítenek.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 279 vendég böngészi