VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés hatása a vadra

A sörétlövésnek a vadra gyakorolt hatása elsősorban nem életfontosságú szervek károsításán, roncsolásán alapszik, mint a golyólövés.

Ami jó az embernek, nembiztos, hogy jó a kutyának PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   

Az embereknél gyakran elõforduló sportsérülés még gyakoribb kutyák esetében. Évente négylábúak milliói szenvednek térd keresztszalag szakadást (CCL), mely az embereknél a térdizület elülsõ keresztszalagjának sérülésével (ACL) hasonlítható össze.

Számos állatorvos a sípcsont elvágásával próbálja stabilizálni a CCL sérült térdet ezeknél az állatoknál. Most azonban a Missouri Egyetem Állatorvosi karán kifejlesztettek egy új, minimális beavatkozással és a korábbiakhoz képest kevesebb komplikációval járó technikát - írja a MediPress.

Az embereknél elõforduló sérülésekkel ellentétben a kutyáknál nem egy, a térdet ért sérülés váltja ki a szalagszakadást, hanem egy degeneratív folyamat, mely korai izületi gyulladáshoz vezethet. Emiatt, és a kutyák térdének egyedi biomechanizmusai következtében az embereknél alkalmazott kezelési eljárások nem mûködnek jól kedvenceink esetében. A Tightrope CCL-ként ismert új módszer különbözik az embereknél használt technikáktól, és a titka, hogy egészen kicsi metszésekkel apró alagutakat fúrnak a csontba, mely lehetõvé teszi a CCL-sérült térd stabilizálását.

James Cook állatorvos a floridai Arthrex vállalattal együttmûködve kifejlesztette és tesztelte a Tightrope készüléket kutyáknál. Az új eljárás azonban nem minden állatnál alkalmazható. Mivel az orvosnak járatokat kell fúrnia a csontokba, a kutyának legalább 18 kg-ot kell nyomnia, tehát a nagyobb testû kutyáknál alkalmazható. Kezelés után 10-12 hetes lábadozási idõszak következik.

"A Tightrope CCL technika akkor mond csõdöt, amikor a kutyatulajdonosok nem biztosítanak elegendõ rehabilitációs idõt kedvencüknek. A sikeres operáció titka a pihentetés: ekkor tud az ízületet körülvevõ izom megfelelõen újra felépülni" - magyarázta Cook. A CCL sérülés fontosságát jól mutatja, hogy az amerikai gazdik évente mintegy 1,3 milliárd dollárt költenek kedvenceik térdének egészségére.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 275 vendég böngészi