VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Kutya biznisz? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   

Magyarországon virágzik a kutyabiznisz, ezzel a ténnyel még a Sky News hírtelevízió is foglalkozott. Magyarországon az ölebek és minikutyák a külföldi viszonylatokhoz képest meglehetõsen olcsóak, fõleg az angliai piac veszi fel a magyar kutyákat. A nagy kereslet eredménye pedig a tenyésztésre alkalmatlan, beltenyésztett, állatok "sorozat" gyártása. Tartási körülményeik pedig borzalmasak, sok kiskutya meg sem éli, hogy külföldre kerülhessen- rengeteg szenvedés után elpusztulnak.

A pedigré nélküli kutyákért sokszor csak 10-20-30 ezer forintot fizetnek, de ezek az állatok Olaszországban vagy Németországban akár a vételár ötvenszereséért is elkelhetnek. A megfelelõ papírokkal rendelkezõ kutya ára már eléri a százezres nagyságrendet, de még így is sokkal olcsóbb, mint Nyugaton. Tavaly Ferihegyen keresztül több mint hatezer magyar exportkutya került az USA-ba, és van olyan kereskedõ, aki saját bevallása szerint csupán Olaszországba több mint tízezer kiskutyát vitt ki. Az utóbbi két-három évben megjelent egy réteg, amelynek tagjai különösebb szakértelem nélkül, a nagy üzlet reményében kezdtek el kutyákkal foglalkozni, kifejezetten exportra.

Az állattenyésztési szakhatóság kénytelen beengedni az egységes európai piacra hivatkozó felvásárlókat, akik nagy tételben, alacsony áron veszik meg a legtöbbször származási lap nélküli kölyökkutyákat - mondta a jelenséget kommentálva Harcsás Márta, a Magyar Ebtenyésztõk Országos Egyesülete (MEOE) szóvivõje, a Kutya újság fõszerkesztõje a Népszabadságnak. Szerinte a szaporítás és a szürke- (az adózást a legtöbb esetben megkerülõ) export ellen egyrészt azért kellene fellépni, mert az állatok tartása és szállítása sokszor az állatkínzásra emlékeztetõ körülmények között zajlik, másrészt azért, mert a nyomott árakon és az állomány lerontásán keresztül az ebtenyésztésre is rossz hatással van.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 285 vendég böngészi