VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétlövés oktatása és tanulása

Löljáróban le kell szögezni, hogy minden egészséges emberből. válhat eredményes lövő.

Vadászkutya képzési eszközök II. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   

A vadászkutyák kiképzésének fontos szakasza a dummy traning, ami teljesmértékben a vadászmunkát fejleszti. Fontos a jó kiképzés, mert kedvencünkbõl vadásztársunk lesz.

Mi is az a dummy?- A dummy egy igen szívós vízhatlan ponyva anyagból készült kutyakiképzési tárgy, aminek a végén madzag van, ami az elhajítást segíti. Különleges mûanyaggranulátummal töltik, ezáltal a vízben nem süllyed el. Több méretben és színben is kapható, a legmegfelelõbb méretû dummy súlya általában 500grammos. Vízi kiképzéshez kifejezetten vízi dummyt-is beszerezhetünk, a különbség, hogy puha mûanyagból készül, bár a hagyományos dummy is tökéletes.

Ha kutyánk remek jelölési képességgel bír akkor viszonylag egyszerû dolgunk lesz a kiképzésnél, elsõ feladatunk elfogadtatni a dummyt kutyánkkal, amikor érdeklõdést mutat felé, elkezdhetjük a tréningeket. A dummy eldobását mindig ugyanolyan fázisban kell végeznünk, érdemes egy vezényszót alkalmazni például: GO! Figyelj! stb. ezt karunkkal segíthetjük, amivel a dobó felé mutatunk a dobás elõtt. A dobó ezútán hangot ad és dob. Ezáltal a kutya megtanulja, hogy a vezényszóra keresse a dobót, késõbb a vadászt.

Figyeljünk arra, hogy ne csak növeljük a távolságot, és nagyobb jelöléseket dobjunk, hanem néha térjünk vissza a rövidebb távolságokhoz – mert a kutyánk annyira megszokhatja a nagy távolságokat, hogy késõbb szinte képtelen rövid eséseket jelölni. Egyszerûen átfut rajtuk.Fontos, hogy indítás elõtt ne nézzünk a kutyára, ne vegyük fel vele szemkontaktust, mert a kölyökkutya hamar felveszi azt a rossz szokást, hogy ránk néz indulás elõtt, így leveszi szemét a jelölésrõl és amikor elindítjuk, már nem emlékszik pontosan a helyre és eltéveszti. Ugyanez igaz a kézzel indításra.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 390 vendég böngészi