VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska fejlődéstörténete

A mozgó vadra való lövéshez alapvetően négy tényezőre van szükség: sörétes puskára, sörétes töltényre, lövőre vagyis vadászra és mozgó célra, azaz mozgó vadra. Ebben a részben ismerkedjünk meg tehát ezeknek a sörétlövés szempontjából fontos elemeivel és tulajdonságaival.

Álmodnak-e a kutyák? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Frank   

Természetesen a kutyák is álmodnak. Csakúgy, mint az embernél, az álom fontos szerepet játszik a kutyáknál is a napi élmények, emlékek feldolgozásában. Mivel a kutyák is gondolkodnak, és bizonyítottan emlékeznek is, azaz van memóriájuk, nekik is szükségük van olyan idõszakra, amely során újrarendezik élményeiket.

Csakúgy, mint az embernél, a kutyánál is két fõ alvásstádium létezik: az egyik az REM (Rapid Eye Movement ), a másik az SWS (Slow wave Sleep), azaz lassú hullámú alvás.
Amikor a kutya elalszik, elõször az SWS fázisba, késõbb fokozatosan az REM szakaszba zuhan.

Az REM-ben megfigyelhetõ, hogy az alvó szeme mozog a lezárt szemhéjak alatt. Valószínûleg ezek a szemmozgások az álomképekhez igazodnak. Alvás során az agy elektromos aktivitása (EEG) fokozatosan lassul. Az agy által kibocsátott elektromos jelek frekvenciájuk szerint delta (0.5-3 Hz), téta (4-7 Hz), alfa (8-12 Hz), béta (13-20 Hz) és gamma (20-40 Hz) sávra oszthatók.

Az alvás mélyülésével az EEG az éber állapotra jellemzõ béta-alfa aktivitáshoz képest fokozatosan, téta-delta hullámokkal jellemzett tevékenységgé lassul. Az alvás álomtevékenységgel és szemmozgásokkal (REM) kapcsolatos fázisát gyors EEG-aktivitás jellemzi. Az alvásidõn belül az REM fázis aránya csecsemõnél a születés után mintegy 70 százalék, amely felnõttkorig (kb. 15 százalékra) fokozatosan csökken.

Egy felnõtt kutya az alvásidõ 10-12 százalékát tölti REM alvással, egy kiskutyánál ez az érték jóval magasabb. Olyan állatfajoknál, ahol a kölykök a születés után fejletlenek (pl. kutya- és macskafélék), az REM fázis aránya nagyobb azokhoz (pl. rágcsálók) viszonyítva, melyek ebben az életkorban relatíve fejlettebbek. Ez szintén bizonyítja, hogy az REM alvásfázisnak feltehetõleg fontos szerepe van az idegrendszer érési folyamatában.

 

Legfrissebb hirdetések

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 390 vendég böngészi