VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A mai sörétes puskák

A ma használatos sörétes puskák szerkezetének kialakítása lényegében már a múlt század végén befejeződött. Többségüket napjainkban gyárakban, precíziós gépekkel készítik, mérnöki tervek alapján.

Kutyának csokoládét? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   
2008. február 20. szerda, 09:13

A csokoládé nagyrészt kakaóporból készül, amit a Theobroma cacao nevû növény magjaiból pörköléssel készítenek. A teobromin a kakaó fõ alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentõleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat.

A kutyák csokoládémérgezési tünetei általában egy nap elteltével, de nem ritkán már néhány órával a fogyasztás után jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívmûködést, anyagcserét, légzést. Súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, amely tünetek késõbb rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhatnak meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.

Megelõzés, gyógykezelés A legfontosabb, hogy a tulajdonos tisztában legyen a csokoládé kutyára gyakorolt hatásával és ne etesse túl az állatot. Csokoládét soha ne hagyjunk olyan helyen, ahol a kutya elérheti. Ünnepek alkalmával zárjuk el a kutyától szabadon hagyott finomságokat, mert nem érzi a veszélyt és mohón felfalná az édességeket. Ha észre vesszük, hogy a kutya csokoládémérgezést kaphatott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ugyan a csokoládémérgezés ellenszere még nem ismert, de a még fel nem szívódott méreganyag az állat szervezetébõl eltávolítható és a betegség tünetei enyhíthetõk. És mi a helyzet a kutyacsokival? A kereskedelemben kapható kutyacsokoládé egészséges táplálék, jutalomfalatnak kiváló. Ez nem azt jeleni, hogy táblaszám etethetjük vele kutyánkat, de mérgezési tüneteket - a csökkentett kakaótartalom miatt - nem fog kiváltani.

Módosítás dátuma: 2008. október 06. hétfő, 02:43
 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 203 vendég böngészi