VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

A sörétes puska részei

A sörétes puska részei rendeltetésük szerint - egyes műszaki leírásoktól némileg eltérően - négy nagy csoportra oszthatók, melyek a következők. A cső feladata a robbanás erejének hasznosítása és a lövedék repülési irányának meghatározása. A csövön ezért célzó berendezés is található.

Kutyatánc PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   
2008. február 15. péntek, 06:34

A dog dancing viszonylag fiatal, alig több, mint tíz éves múltra visszatekintõ kutyás sport. Hazánkban is egyre nagyobb népszerûségnek örvend ez a sport. Az angol kifejezés szó szerinti fordítása - kutyatánc - amúgy sem fejezi ki szabatosan a tényleges tartalmat; magyar nyelven leginkább a "kutyás szinkronmozgás zenére" meghatározással lehet körülírni.

A dog dancing lényege, hogy a kutya és felvezetõje látványos elemekkel átszott, leginkább fegyelmezõ gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztetõ kûrt mutat be zenére, ami nagymértékû koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részérõl. Az elõadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik.

A bemutatót több tagból álló zsuri pontozza, a mûkorcsolyázásban megszokott rendszerhez hasonlóan: technikai kivitelezés és mûvészi érték szempontjából. A sport alapja az obedience (az engedelmességi gyakorlatok magas szintû mûvészete) volt. Az ötlet, hogy obedience-t zenére is lehet gyakorolni, már vagy húsz éve megszületett Európában és a tengeren túl egyaránt. Az észak-amerikai források szerint Dawn Jecs, az európaiak szerint a neves angol kutyakiképzõ, obedience és agility versenyzõ, Mary Ray mutatott be elõször nagyközönség elõtt kutya-ember páros számára koreografált zenés elõadást. Kontinensünket tekintve szinte egész Nyugat-Európában ismerik.

A legrangosabb versenyek egyike a minden évben, Nagy-Britanniában megrendezésre kerülõ Coventry Competition. A freestyle kategória egyik legkiemelkedõbb versenyzõje az Angliában élõ, magyar származású Szkukalek Attila. Chaplin és Gladiátor témájú kûrjeivel nemzetközi ismertségre tett szert, és a világ számos országába hívják workshopokat és szemináriumokat tartani, bírálni. 2003-ban hazánkba is ellátogatott, az elsõ magyar dog dancing versenyre. Élõ elõadást Magyarországon elõször egy agility versenyen az osztrák Manuela Nassektol láthattunk (1999-ben). Kerültek az országba videokazetták is, pl. a Crufts Show-n felvett, Mary Ray által tartott bemutatóról. Ezen felbuzdulva nálunk is sokan kezdték tanítgatni kutyájuknak az egyes elemeket (szinte minden agilitys kutya megtanult bukfencezni és láb között szlalomozni), sõt egy idõ után olyanok is akadtak, akik rendszeresen szerepeltek kutyás bemutatókon valamilyen dog dancing jellegû mûsorszámmal.

Íme néhány trükk: Nem kell minden kutyának minden trükköt megtanulnia. Csak azokat gyakoroljuk vele, amelyeket valóban szeret! Akkor tanul szívesen újakat, ha a trükk végrehajtása örömet okoz neki. Ezek a gyakorlatok tetszés szerint továbbfejleszthetõk fantáziánk, valamint a kutya testalkata, adottságai függvényében. Ha elérjük azt, hogy a kutya pusztán hangjelre is végrehajtsa az egyes gyakorlatokat, akkor valószínûleg szemkontaktus nélkül is (pl. a hátunk mögött) meg fogja csinálni azokat. Ez nagymértékben emeli az elõadás színvonalát.

Meghajlás (GB: Bow; D: Verbeugung, Diener) A végrehajtott gyakorlat leginkább a kutya játékra hívó testtartására emlékeztet (mellkas a földön, fenék és farok megemelve). Legegyszerûbb tanítási módjának mindössze annyi a feltétele, hogy a kutya képes legyen vezényszóra lefeküdni. Fektetéskor egyik kezünket a hasa alá tesszük, megelõzve ezzel, hogy egész testét a földre helyezze. Amikor a kutyát a kívánt pózba igazítottuk, kiadjuk a választott vezényszót (pl.: "Hajol") és megjutalmazzuk. A kívánt pózban eltöltött idõt fokozatosan növeljük. Ha már nincs szükség arra, hogy kézzel segítsünk, felegyenesedhetünk és távolabb is léphetünk a kutyától. Ha a kutya hajlamos játék közben ezt a testtartást magától is felvenni, „elkaphatjuk” klikkerrel.

Kúszás (GB: Crawling, Creeping; D: Kriech, Robben) Fektessük le a kutyát és térdeljünk mellé. Egyik kezünket tegyük a marjára, másikkal pedig - nagyon lassan - húzzuk az orra elott a mutatópálcát vagy egyszeruen egy jutalomfalatot és mondjuk neki, hogy "Kússz". Ha fel akar állni, vagy meg akar fordulni, lágyan nyomjuk vissza és ismételjük meg a hangjelet. Ha egy kicsit is kúszik, azonnal jutalmazzuk. Amikor a kutya már nem akar felállni és láthatóan tisztában van a vezényszó jelentésével, elkezdhetünk felegyenesedni. Következõ lépésként a fekvõ kutyával szemben guggolunk le. Húzódjuk hátra néhány arasznyira (késõbb a távolságot fokozatosan növelhetjük), majd adjuk ki a vezényszót. Eloször már pár centi kúszást is jutalmazunk. Ha felállna, azonnal fektessük vissza és ismételjük meg a feladatot. Ha úgy érezzük, hogy a kutya még nem érti teljesen, hogy mit várunk el tõle, egy-két gyakorlat erejéig térjünk vissza a kezdetekhez, azaz guggoljunk ismét mellé. Pitizés A gyakorlat lényege, hogy a kutya felegyenesedve elülsõ lábait a levegõbe emeli. Végrehajtása történhet úgy, hogy közben a kutya ülve marad, illetve úgy is, hogy hátulsó lábaira áll.

Pitizés ülve (GB: Rabbit; D: Häschen machen) Magunkkal szembe ültetjük a kutyát, lehetõleg úgy, hogy a hátát majd a falnak támaszthassa. A jutalomfalatot (labdát, mutatópálcát) kicsivel a feje fölé emeljük és lassan a háta felé toljuk. Ne tartsuk túl magasra, mert akkor fel akar állni érte. A kutya egy kicsit megpróbál megemelkedni, hogy a jutalomfalatot elérhesse. Ilyenkor adjuk ki neki a választott vezényszót. Sokat segít a háta mögött a fal, hogy a kutya ne tudjon felállni, ne tudjon hátrafelé menni, és a fenekén ülve maradjon. Eleinte a legkisebb emelkedést is jutalmazzuk.

Hátsó lábon állás (GB: High; D: Männchen machen) Az elõzohöz hasonlóan tanítjuk, de most ne állítsuk a kutyát fal elé, hiszen itt a célunk az, hogy az egyensúlyát támaszkodás nélkül megorizze. A jutalomfalatot vagy céltárgyat magasabbra emeljük a feje fölé, ezzel késztetve arra, hogy felálljon. Az ülo és álló pozíciót érdemes eltérõ hangjelekhez kötni. Ha ez a gyakorlat feltûnõen könnyen megy a kutyának, hamar lépegetni is megtanulhat ebben a pózban. Forrás és minden amit tudni kell a "dog dancingrol":http://dogdancing.fw.hu.Módosítás dátuma: 2008. október 06. hétfő, 02:43
 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 202 vendég böngészi