VadaszKutya.hu Portl
Hirdetés

Érdekességek

Elöltöltő puskák

Az első tűzfegyverek lényegében hátul zárt, rövid csőből álltak, a lőport pedig a lőporkamrán levő lyukon át gyújtották meg égő fáklya vagy izzó drót segítségével. Az első kézi tűzfegyverek csövét rúdra erősítették, amit elsütéskor a lövő a hóna alá szorított.

Sportoljunk a kutyával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Sándor István   
2008. február 10. vasárnap, 13:44

Itt a tavasz lassan, és remek alkalom arra, hogy kedvencünkkel eggyütt sportoljunk, mozogjunk a szabadban, a friss levegõn. Íme néhány tipp...

Mielõtt elkezdenétek a futást, fontos néhány alapszabályt megtanulnia a kutyádnak. Az egyik legfontosabb a "lábhoz" vezényszó. Futás közben mindig a bal lábad mellett fusson. Megtaníthatod neki magad is (sokféle neveléssel kapcsolatos szakkönyvet lehet kapni), de elviheted kutyaiskolába is, ahol többek között engedelmességi vizsgát is tehet. Természetesen itt szakemberek segítenek neked a kiképzésben. Ebbe beletartozik, hogy parancsszóra visszajöjjön, leüljön, lefeküdjön, álljon és helyben maradjon.

Csak akkor futtasd a kutyát, ha biztos vagy benne, hogy egészséges. Legegyszerûbb, ha megvizsgáltatod a kutyádat az állatorvossal, amikor úgyis viszed oltatni. A futás miatt elsõsorban a keringési és izületi betegségekre kell odafigyelni. Neked is célszerû a lábad védelmében speciális futócipõt viselned. Ha lehet ne betonon vagy aszfalton fussatok, inkább füvön vagy földön, ami sokkal jobb a kutyának és a te lábaidnak is.

Kerékpározás a kutyáddal Ez nem túl jó ötlet, bár praktikusnak tûnhet, és sokan csinálják is. A bicikli ugyanis akadályt jelenthet egyes helyzetekben a kutyának. Sajnos történtek már súlyos balesetek emiatt, ezért néhány országban be is tiltották. Ha mégis ki akarod próbálni, nagyon lassan biciklizz, és amennyire tudsz egyenletes ütemben. Azért ha lehet, ne próbálkozz vele. Futás a szabadban Ez minden kutya álma. Azonban megfelelõ, nyugodt helyet kell találni erre. Fontos, hogy forgalmas helyektõl, autóktól távol legyen. A parkok megfelelnek, de néha zsúfoltak, gyerekek játszadoznak, sõt a legtöbb parkba már nem is lehet kutyát bevinni, amit tiltó tábla is jelez.

Legalkalmasabb az erdõ vagy vízpart, ahol még úszhat is, ha szeret. Csak akkor engedd szabadon, ha biztosan engedelmeskedik neked, és ha hívod, visszamegy hozzád. Érdemes megtanítanod arra, hogy ha távolból utasítod, akár kézjellel akár vezényszóval, akkor is szót fogadjon, például leüljön. Ennek hasznát veheted egyes váratlan helyzetekben.

Módosítás dátuma: 2008. október 06. hétfő, 02:43
 

Szavazás

Kutyavásárláskor fontos-e Önnek a törzskönyv?
 

Ki van velünk?

Oldalainkat 198 vendég böngészi